PROGNOZA ZA VELIKI TJEDAN U Zagrebu će biti idilično do petka, a onda stiže veliki obrat

Foto: Damjan Tadic / Cropix/Ilustracija

Ušli smo u Veliki tjedan, a mnogima je to prilika za godišnji odmor. Sudeći po trenutno dostupnim podacima za prognozu, vrijeme će nas poslužiti sve do vikenda. Baš kao i prošlog tjedna, ponedjeljak će započeti sa obiljem sunca. Temperatura će u ostatku tjedna samo rasti pa ćemo u pravom proljeću uživati sve do subote.

Detaljnu prognozu donosimo u nastavku.

Pretežno sunčano bit će u ponedjeljak u Zagrebu, a od sredine dana povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar uglavnom slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura između -1 i 3, a najviša dnevna od 15 do 17 °C, izvijestili su iz DHMZ-a.

Iz tablice za vremensku prognozu za Zagreb, vidljivo je da će jutra hladnija do srijede. No, temperatura će tijekom dana biti izrazito ugodna te se do petka očekuje ugodnih 21 Celzijev stupanj. Za kraj tjedna najavljeno je naoblačenje, a u subotu i osjetan pad temperatura. Prema zasad dostupnim podacima, temperatura će iznositi svega 12 °C. Oborine bi trebale stati u nedjelju pa bi Uskrs trebao biti relativno sunčan uz najvišu dnevnu temperaturu do 16 Celzijevih stupnjeva, najavljuje Accuweather.

Screenshot DHMZ

Kakvo će vrijeme biti u ostatku Hrvatske?

“U ponedjeljak će još na sjeveru biti umjerene naoblake, a ujutro osobito u gorju i jutarnjih minusa te slabog mraza. Idućih dana uz pritjecanje sve toplijeg zraka temperatura će porasti na ugodnih 20-ak stupnjeva. A potkraj tjedna moguće je opet malo svježije i nestabilnije uz poneki pljusak, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, gdje bi za vikend ponovno mogla zapuhati bura.

No, veći dio tjedna proteći će uz uglavnom slab i ponegdje umjeren vjetar, jugoistočni i jugozapadni, ujutro i burin. Prevladavat će sunčano, sredinom tjedna s umjerenom naoblakom. Temperatura zraka postupno će rasti na vrijednosti primjerenije sredini travnja, čak i malo više”, najavila je Tomislava Hojsak iz DHMZ-a za HRT.

Mraz na Balkanu

Inače, AccuWeather je sredinom veljače objavio dugoročnu prognozu za proljeće, a ako joj je za vjerovati, u svibnju bi mogli nositi kapute. Naime, u središtu kontinenta očekuje se umjereno područje bez pretežito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana uglavnom će biti biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale, prognoza je Accuweathera. Također, najavljuju razdoblja oluje koja će trajati do pet dana, kao i duža sušna razdoblja. Jake grmljavinske oluje i poplave moguće su u Francuskoj i Poljskoj, posebice u travnju i svibnju.

U kasnije proljeće, jake oluje mogle bi zahvatiti dio Balkana, a povećana opasnost očekuje se tijekom svibnja. Slijedom toga, nije isključen mraz u određenim dijelovima Balkana.


Komentari