Pripremite se: Do kraja tjedna stiže nova neugodna promjena vremena

Facebook

Tek nakon što se vratilo ljeto, stiže nova neugodna promjena, javlja HRT.

Prognozira to meteorolog Zoran Vakula, a čini se kako će nestabilno vrijeme potrajati.

Sutra nas u većini Hrvatske čeka natprosječna temperatura, no pritom će se u mnogim krajevima nastaviti nadmetanje sunca i oblaka, kojem će se ponegdje nakratko pridružiti i kiša, pa i u obliku pljuska praćenog grmljavinom, i to uglavnom na kopnu, dok će na Jadranu prevladavati sunce i vedrina, uz mirno i malo valovito more, temperature većinom od 24 do 27 °C.

Osim vedrine, u prvim će danima kolovoza biti i povremene kiše i grmljavine, vjerojatno najviše u petak, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na većem dijelu Jadrana, a najkasnije na jugu, prognozira Vakula za HRT. Jugo i jugozapadnjak samo će prolazno i kratkotrajno zamijeniti buru i maestral.

U većem dijelu istočne Hrvatske nestabilnije će biti poslijepodne, a u zapadnoj Slavoniji i Podravini povremena kiša i grmljavina mogući su i prije. Ujutro će ponovno biti sumaglice, samo rijetko i kratkotrajne magle, osobito u Posavini. Vjetar slab, gdjegod prolazno i umjeren sjeverozapadni, a temperatura zraka ujutro najniža od 19 do 22 °C, poslijepodne najviša oko 31 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo za kraj srpnja, uz nekima čak i neugodnu noć, bit će i u središnjoj je Hrvatskoj, gdje je već u noći i ujutro velika vjerojatnost mjestimične povremene kiše i grmljavine, kojih će biti i u nastavku dana.

Vjerojatno još nestabilnije bit će u gorju, pa i u unutrašnjosti Istre, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom na riječkome području. Vjetar slab – burin pa maestral, a more mirno i malo valovito, temperature oko 26 °C. Najniža temperatura zraka uz more od 21 do 24 °C, u unutrašnjosti od 15 do 18 °C, a najviša većinom između 29 i 32 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još viša, pa i oko 35 °C, što će na kopnu dodatno potaknuti poslijepodnevne lokalne razvoje oblaka i pljuskove, osobito u pograničnom području. Uz obalu sunčanije, prema otvorenome i vedro, uz slab do umjeren maestral, koji će donositi osvježenje s mora, prognozira Vakula za HRT.

I u nastavku radnoga tjedna oblačnije i nestabilnije bit će u kopnenom području, pri čemu je najveća vjerojatnost izraženijih pljuskova i grmljavine u petak. I tijekom vikenda, za mnoge produljenoga zbog praznika, teško je vjerovati da će posvuda biti suho. No, barem se čini neprijepornim da će velika vrućina nakon petka izostati i da će temperatura biti uglavnom oko prosječne za početak kolovoza.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, ali ne posvuda i suho. U četvrtak i ponedjeljak poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom na sjevernom dijelu, a u najnestabilniji petak i južnije. Buru i maestral u petak će samo prolazno i kratkotrajno zamijeniti jugo i jugozapadnjak.


Komentari