Podvalili su vam lažni mladi krumpir? Ovako ćete prepoznati koji je pravi

pixabay.com

Krumpira trenutačno ne nedostaje, no zbog nedavne nestašice, u trgovinama se našao i onaj iz uvoza, pišu Vijesti.hr. 

U Međimurju, kraju u kojem se proizvode tri četvrtine hrvatskog krumpira, ovih se dana punom parom skuplja i skladišti onaj najcjenjeniji, mladi krumpir. Budući da je potražnja za njim velika, tone i tone krumpira na putu su prema trgovinama.

no, proizvođači pozivaju kupce na oprez. Jer, u trgovinama i na tržnicama može se naći uvozni mladi krumpir koji uopće nije ono za što se prodaje. Kako prepoznati pravi domaći mladi krumpir, pokazao je naš reporter Matija Mlinarić.

U međimurskoj Općini Belica hektari i hektari zemlje su pod krumpirom. Iako do vađenja zrelog krumpira ima još mjesec dana, iz zemlje se vadi mnogima najukusniji – onaj mladi. Kako bi se zadovoljile potrebe kupaca, na tjedan se, prema narudžbi, spakira od 80 do 90 tona mladog krumpira.

“Znači, sad dok mi dobijemo narudžbe od trgovaca, pošaljemo kooperante u berbu, a imamo i vlastite proizvodnje nešto, onda dolazi krumpir ovamo na pakiranje. Pakiramo ga u više različitih ambalaža i isporučujemo kupcu”, rekao je za Vijesti.hr voditelj proizvodnje Danijel Vinković.

Unatoč kišnom svibnju koji je malo usporio rast krumpira i nedavnim ekstremnim vrućinama, prozvođači su zadovoljni. Tvrde, njihov je mladi krumpir izvrsne kvalitete. Krumpira trenutačno ne nedostaje, no zbog nedavne nestašice, u trgovinama se našao i krumpir iz uvoza.

Kupcima se u trgovinama svašta podvaljuje pod mladi krumpir. No, ako ne vjerujete etiketama, dovoljno je da sami provjerite guli li se lako kožica s krumpira. Ako je to tako, onda u rukama imate mladi krumpir. Najviše mladog krumpira uvozilo se iz Egipta, no iz Udruge međimurskih proizvođača objašnjavaju kako je riječ o prevari i da krumpir iz Egipta nije ono za što se prodaje.

“Kad se ga izvadi, kad se spakira, kad se utovari na brod, pa zamislite sve te manipulacije s njim, pa njemu trebaju dva-tri tjedna da dođe. To mladi krumpir ne može izdržati, dakle to je još jedna od prevara kupaca, da je to mladi krumpir”, objasnio je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođa merkatilnog krumpira.

Bilo je i situacija da su neki prodavači svoj krumpir predstavljali kao međimurski. Da bi se tome stalo na kraj, iz Udruge najavljuju da uskoro kreću s prodajom svojega krumpira pod zajedničkom robnom markom – međimurski kalamper.


Komentari