POČINJE PROMJENA! GRMLJAVINA I TUČA: Poznata meteorologinja upozorava na veliki preokret

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

U nedjelju će u Zagrebu biti djelomice sunčano, a uz više oblaka na širem gradskom području bit će pljuskova s grmljavinom. Većinom umjeren jugozapadnjak, u okolnom gorju povremeno s jakim udarima, kasno poslijepodne će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 21, a najviša dnevna od 29 do 32 °C.

Na istoku Hrvatske dan će početi sunčano, popodne će biti razvoja oblaka te mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će biti neugodno vruće i sparno.

Pljuskovi će biti češći u središnjoj Hrvatskoj, osobito u drugom dijelu dana, kada je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a dnevna će temperatura u sjevernijim područjima biti malo niža nego prošlih dana.

U gorju i na sjevernom Jadranu već od jutra nestabilno, uglavnom na širem području Rijeke, u Gorskom kotaru i Istri, gdje je osobito ujutro moguće grmljavinsko nevrijeme. Umjereno jugo popodne će okrenuti na jugozapadnjak i pojačati. Dnevna temperatura niža, osim na sunčanijim i uglavnom suhim otocima.

U Dalmaciji većinom sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Umjereno i jako jugo okrenut će na jugozapadni vjetar, a more će uglavnom biti malo i umjereno valovito. Danju vruće i vrlo vruće uz 33 do 37 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano. Puhat će većinom umjereno jugo, uz obalu jugozapadni i južni vjetar. More malo i umjereno valovito. Danju i dalje vruće i vrlo vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 36 °C.”

Ponedjeljak je prevrtljiv

Na kopnu će biti svježije, osobito u ponedjeljak. Bit će djelomice sunčano i ne posve stabilno. Pljuskovi će biti češći na zapadu i sjeverozapadu, no poneki se ne može isključiti ni u istočnoj Hrvatskoj. Povremeno će puhati jugozapadni vjetar, u ponedjeljak prolazno i sjeverni. Od utorka temperatura ponovno u blagom porastu.

Nestabilno idućih dana i na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i na širem području Rijeke, gdje će pljuskovi biti češći u ponedjeljak i srijedu. U Dalmaciji uglavnom suho, od utorka i djelomice sunčano, a tek je u srijedu moguć pokoji neverin.

Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na jugu i sjeverozapadni. Dnevna temperatura niža nego proteklih dana, osobito na sjeveru”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Komentari