PLENKOVIĆ ZAKLJUČIO: Poskupljenje vode u Zagrebu je politička odgovornost gradske vlasti

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je poskupljenje vode u Zagrebu politička odgovornost gradske vlasti s obzirom da je Vlada omogućila svima, pa i Gradu Zagrebu, mnogo povoljnije okolnosti u odnosu na one na tržištu.

Vladina politika je da građani prođu kroz energetsku, prehrambenu i inflatornu krizu sa što manje udara na njihov standard, a za ono što čine lokalni čelnici moraju odgovarati oni sami, rekao je Plenković komentirajući poskupljenje vode u Zagrebu za oko 20 posto od sljedeće godine.

“Računi koji imaju naši gospodarstvenici za struju i plin su tri do pet puta jeftiniji nego što su tržišne cijene, to ljudi zaboravljaju. Ako smo to napravili i dali Gradu Zagrebu i njegovim institucijama, da imaju puno povoljnije okolnosti nego što bi imali inače, onda je to sada politička odgovornost onih koji su dobili povjerenje Zagrepčana da upravljaju”, kazao je premijer tijekom posjete Sisačko-moslavačkoj županiji.

Limitiranjem cijene struje i plina Vlada je svima u Hrvatskoj dala snažnu potporu, dodao je i poručio zagrebačkoj vlasti da još jednom promisli o svom posljednjem potezu.

Nakon najave Zagrebačkog holdinga o poskupljenju vode za 20 posto, gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da je korekcija cijena bila neizbježna, no da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede.

Istaknuo je da više od godinu dana nijedna komunalna usluga u Zagrebu nije poskupjela, unatoč inflaciji zbog koje je ove godine u proračunu izgubljeno oko milijardu kuna, te najavio da će tri četvrtine od poskupljenja ići u investicije.


Komentari