PLENKOVIĆ PORUČIO: ‘Pozivam sve one koji su najavili da će poskupiti vodu za građane da od toga odustanu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u četvrtak na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda, s namjerom da spriječi najavljena poskupljenja vode za građane i gospodarstvo, te pozvala one koji su najavili poskupljenja vode da od toga odustanu.

Kako je objasnio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, Uredba o visini naknade za korištenje voda trebala je stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine, a kad bi se to dogodilo visinu naknade vodovodi bi plaćali prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj količini vode, što bi moglo uzrokovati povećanje cijene vode građanima i poduzetnicima.

Vlada je stoga odgodila početak primjene uredbe na 1. siječnja 2024. godine, kako bi se, kako je rekao “zaštitio standard građana i kako se ne bi dogodila neka najavljena poskupljenja”.

“Pozivam sve one koji su najavili da će poskupiti vodu za građane da od toga odustanu, a i one koji su namjeravali to napraviti da to ne rade, sve kako bismo zajedno štitili standard građana i pomogli im da što lakše prebrode krizu”, rekao je Filipović.

Premijer Plenković je rekao da se odgodom primjene uredbe za godinu dana omogućuje svim jedinicama lokalne samouprave, osobito Gradu Zagrebu i Gradu Splitu i drugim velikih gradovima “da nema potrebe za dizanjem cijena”.

“Na ovaj način ima dovoljno snage da vodimo računa o našim građanima i ukupnim troškovima koje imaju u kućnom proračunu”, rekao je Plenković.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je ovaj tjedan komentirao najavljeno poskupljenje vode u Zagrebu za 20 posto, istaknuvši da je korekcija cijena neizbježna, no da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede.

“Imamo operativne gubitke u poslovanju, a u ovom poskupljenju vode od oko 20 posto, tri četvrtine od toga će ići u investicije”, istaknuo je Tomašević podsjetivši da u vodovodnoj mreži ima 3500 kilometara cijevi za vodoopskrbu, iz kojih curi 50 posto vode.

Tomašević je kao razlog za poskupljenje naveo i danas izmijenjenu uredbu, prema kojoj bi Grad plaćao i vodu izgubljenu u cijevima:

“Dodatan razlog poskupljenja je i činjenica da s novim zakonom od 1. siječnja trošak izgubljene vode u cijevima pada na teret poduzeća Vodovod i odvodnja (ViO) jer se voda naplaćuje prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj vodi. To je dodatni trošak za tu tvrtku za oko 50 milijuna kuna godišnje”, rekao je.

“Zagreb je i dalje među najjeftinijim većim građanima po fiksnoj naknadi, a kada gledamo po varijabilnoj cijeni odnosno po kubiku, bio bi najjeftiniji da nema pročistač, kojeg će i drugi gradovi morati izgraditi i prema tome korigirati cijenu”, dodatno je argumentirao Tomašević.


Komentari