PAS KOJI SPAŠAVA ŽIVOTE: Ako dosad još niste čuli za Teslu, sada je pravi trenutak za to!

Foto: MUP

Djelatnica Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, policijska službenica za metodologiju i taktiku uporabe službenih pasa Zvjezdana Kušter sa psom Tesla položila je sredinom lipnja u Ljubljani ispit poslušnosti, prepreke i traženje u ruševinama (IRO ispit RH-TV).

One su činile jedan od dva potražna tima HGSS-a, a paralelno se pripremaju i za polaganje licence za potražni tim u HGSS-u, koja je izrazito zahtjevna i traje cijeli dan.

Iako je u ožujku navršila tek dvije godine, Tesla je već položila svoje prve međunarodne IRO ispite spašavanja u susjednoj Sloveniji – Ispit spašavanja iz lavina i Ispit spašavanja iz ruševina.

Foto: MUP

Zvjezdana ne sakriva koliko je ponosna na svoju Teslu jer obuka jednog potražnog psa je izuzetno zahtjevna i dugotrajna. Iako još Zvjezdana i Tesla nisu položile službenu HGSS licencu, redovito sudjeluju u potražnim akcijama HGSS-a te već iza sebe imaju i jednu uspješnu potragu.

Tako je u svibnju ove godine preko poziva Centru 112 aktivirana Hrvatska gorska služba spašavanja u potražnoj akciji za starijim muškarcem s težim zdravstvenim problemima na području općine Lobor.

U potrazi je sudjelovao i potražni tim HGSS-a te njemačka ovčarka Tesla i Zvjezdana. Nakon što su prikupljene ključne informacije, Tesla i Zvjezdana su upućene na teren, gdje je Tesla prilikom pretrage terena kroz vrlo kratko vrijeme nanjušila miris, slijedila ga i pronašla nestalu osobu, živu i bez vidljivih ozljeda.

Kao aktivni član HGSS-a, uz ostale aktivnosti, Zvjezdana prolazi razne specijalne obuke i seminare dodatno se usavršavajući i tako stečena znanja i vještine prenosi i primjenjuje prilikom svakodnevnog obavljanja redovnih zadaća.

Foto: MUP

Kao instruktor u Službi za obuku vodiča i dresuru službenih pasa radi od 2018. godine te je do sada vodila više Specijalističkih tečajeva za detekciju droga i eksploziva. Zvjezdana je prva instruktorica u Službi za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, jer su posao instruktora ranije obavljali samo muškarci.

Iako je jedina žena u timu, odlično se slaže s kolegama koji se također kontinuirano educiraju za vrijeme i van službe te si međusobno pomažu, razmjenjujući stečena iskustva, znanja i vještine prilikom svakodnevnog obavljanja redovnih i izvanrednih zadaća.


Komentari