PAKLENI DANI PRED NAMA: Budite na oprezu jer će u Zagrebu biti ekstremno vruće sve do polovine tjedna

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Hrvatska se ovog ponedjeljka zbog toplinskog vala “zažutila”, što znači da vrijeme može biti potencijalno opasno za zdravlje. Boravak na otvorenom između 11 i 17 sati se ne preporuča, a u slučaju da se u to vrijeme nalazite vani, obavezno nosite zaštitni faktor, opskrbite se tekućinom i nosite laganu odjeću.

Pretežno sunčano i vruće bit će u cijeloj Hrvatskoj. Mala je vjerojatnost za poneki popodnevni lokalan pljusak, uglavnom u Podunavlju. Zapuhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i zapadni vjetar, a na Jadranu i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, na Jadranu između 21 i 24 °C. Najviša dnevna od 32 do 37 °C.

Posebno vruće bit će u Zagrebu. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, u okolnom gorju i jak. Jutarnja temperatura zraka od 19 °C u okolici grada do 23 °C u središtu, a najviša dnevna oko 35 Celzijevih stupnjeva.

Sredinom tjedna- vrhunac toplinskog vala

Jaka vrućina potrajat će sve do kraja tjedna, a u srijedu i četvrtak se očekuje vrhunac toplinskog vala kada bi temperatura ponegdje mogla rasti i do 38 stupnjeva. Od petka se očekuje blago olakšanje po pitanju temperature, a za vikend bi mogla pasti i koji stupanj ispod 30.

S obzirom na to da se za vrijeme toplinskog vala, preporuča boravak doma, barem do kasnog poslijepodneva, ovo su neke od preporuka iz DHMZ-a, kako održati optimalnu temperaturu u kući ili stanu.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.


Komentari