OZBILJNO UPOZORENJE! Približava nam se opasno nevrijeme, zatvorite se na sigurno i čekajte da prođe

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako su u subotu poslijepodne izostale najavljene obilne kiše, u nedjelju se za njih moramo pripremiti, javlja DHMZ, koji je izdao i niz ozbiljnih upozorenja.

U unutrašnjosti će biti umjereno do pretežno oblačno uz kišu te pljuskove i grmljavinu, češće u prvom dijelu dana te ponovno navečer, a oborina mjestimice može biti obilna, osobito u gorskim i središnjim krajevima, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Na Jadranu će biti promjenjivo, mjestimice uz kišu te pljuskove s grmljavinom.

Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, a na južnom dijelu uglavnom sjeverozapadni i zapadni vjetar, navečer i u noći u okretanju na buru.

Najviša temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stupnjeva Celzijevih, u gorju niža.

Budite na oprezu!

Iako je u subotu objavljeno da je područje Osječko-baranjske županije dobilo crveno upozorenje za današnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, u nedjelju je DHMZ revidirao upozorenje, pa je tako na snazi narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju.

Na tim se područjima očekuje obilna kiša. U zagrebačkoj regiji do 50 mm po kvadratu, u Karlovačkoj više od 75 mm, u gospićkoj 50-90 mm i u osječkoj 40-70 mm.

U sve četiri regije moguće su urbane i bujične poplave, navodi DHMZ, a očekuje se i grmljavina. Narančasto upozorenje, po klasifikaciji DHMZ-a, označava “opasno vrijeme”.

Podsjetimo DHMZ predviđa kako će do smirivanja vremena u ponedjeljak, neki dijelovi Hrvatske vrlo vjerojatno izmjeriti i više od 100 litara kiše.

Pljuskovi u tako kratkom vremenu mogu prouzročiti poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka. DHMZ upozorava na opasnost od navedenog Zagrebačku, Osječko-Baranjsku i Karlovačku i Ličko senjsku županiju.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju meteorolozi.

Upozorenje su izdale i Hrvatske vode, naročito tijekom subote na području Gorskog kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske, a procjenjuju da postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), priopćili su iz Hrvatskih voda.

I zagrebački vatrogasci objavili su nekoliko važnih informacija o tome koliko je količine vode potencijalno opasno za život.

“Jake kiše donose opasnost od poplave. Može vas srušiti vodena bujica visine 15 centimetara. Vodena bujica od 60 centimetara može nositi auto. Ne vozite kroz vodu koja je dublja od 25 centimetara”, napisali su.

 

 

 


Komentari