OSTALI STE BEZ TELEVIZIJSKIH KANALA? Evo što trebate napraviti!

Pixabay / Ilustracija

Susreli ste se s problemom da su vam ‘nestali’ televizijski kanali? Sve je to dio velike promjene na televizijama, prelazak s postojećeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja, koja je intenzivno najavljivana posljednjih godinu dana. Donosimo upute što vam je činiti.

“Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav u Zagrebu počeo je 3. studenog. Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav”, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponedjeljak u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.

Iz HAKOM-a upozoravaju na još neke promjene

“Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bismo ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču”, piše HAKOM.


Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati, stoji u priopćenju.

Tko treba novu opremu?

“Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu”, piše HAKOM.

“Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primaju novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku”, piše HAKOM.

Iako se većina korisnika prilagodila novoj tehnologiji, te nove prijemnike imaju ili putem novijih TV-a ili su samostalni prijemnik osigurali posljednje dvije/tri godine, dobro bi bilo provjeriti posjedujete li potrebnu tehnologiju kako večeras ne bi ostali bez signala.

Imate li TV, modem ili prijemnik s najnovijom tehnologijom, lako možete provjeriti na samom uređaju, gdje bi trebali imati oznaku DVB-T2.

Komentari

loading...