OPET RASTE CIJENA BENZINA: Najobičnija vožnja do posla i natrag doma mogla bi postati pravi luksuz ako se ovo nastavi

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon još jednog poskupljenja goriva litra benzina je na većini benzinskih postaja skuplja od 10 kuna, što je granica koja dugo nije bila probijena.

Prvi put od siječnja 2020. probijena granica od 10 kuna, a benzin je u ponoć poskupio 13 lipa, a dizel 8 lipa.

Cijena Eurosupera 95 od danas se tako uglavnom kreće od 10.04 kune naviše. Eurodizel je otprilike pedeset lipa jeftiniji

Granica od 10 kuna za litru benzina nije bila probijena od siječnja 2020. godine.

U Sloveniji, Austriji i Mađarskoj je benzin puno jeftiniji nego u Hrvatskoj

Hrvatska se po cijenama goriva sada nalazi u gornjoj polovici Europske unije. Gorivo je, primjerice, skuplje u Italiji, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, a jeftinije u cijelom nizu zemalja, među njima i u onima iz našeg susjedstva.

Kada govorimo o Hrvatskoj bliskim zemljama članicama EU, ogromna je razlika između cijena goriva u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji te onih u Hrvatskoj. Pritom ne treba smetuti s uma da je standard građana u tim zemljama znatno veći nego u Hrvatskoj.

U Sloveniji litra Eurosupera 95 košta oko 1.150 eura, odnosno 8.72 kune.

U Mađarskoj se cijena za litru Eurosupera 95 kreće oko 8.50 kuna.

Od Hrvatske značajno jeftinije gorivo ima i Austrija gdje litra Eurosupera 95 također košta oko 8.50 kuna.

Još veća razlika u cijenama između Hrvatske i BiH
Još je veća razlika u cijenama benzina između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tamo je cijena litre Eurosupera 95 u prosjeku nešto viša od 7.50 kuna. Spomenimo i da je prije četiri mjeseca litra goriva u BiH bila jeftinija od 6 kuna.

U Srbiji litra Eurosupera 95 trenutno košta oko 9.30 kuna.

Zašto je gorivo u Hrvatskoj uvijek u pravilu skuplje nego u okolnim zemljama?

Postavlja se pitanje zašto je gorivo u Hrvatskoj u pravilu skuplje nego u okolnim zemljama.

Osnovni razlog su visoke trošarina koje vlada nije željela smanjiti ni kad su cijene divljale blizu 11 kuna.

Iako su minimalne trošarine propisane na razini Europske unije i Hrvatska se sada mora pridržavati tih pravila, pa usporedbe s cijenama u Bosni i Hercegovini i Srbiji možda nisu primjerene, trošarine su svejedno veće od minimalnih i svakako ima prostora za smanjenje, što bi dovelo do jeftinijeg goriva za potrošače.

Trošarina na bezolovni benzin u Hrvatskoj iznosi 3151 kunu na 1000 litara ili 3,15 kuna po litri, dok je minimalna trošarina propisana Direktivom EU-a 359 eura za 1000 litara ili oko 2,66 kune po litri.

Visoke trošarine

U Hrvatskoj se iz maloprodajne cijene benzina financiraju ceste i željeznice pa je tako propisano da od svake litre benzina 80 lipa odlazi na račun Hrvatskih cesta, 20 lipa na račun Hrvatskih autocesta, dok 20 lipa ide na račun HŽ infrastrukture.

Iako je maloprodajna cijena goriva u Hrvatskoj oko prosjeka EU-a, vidljivo je da ga plaćamo skuplje nego neke znatno bogatije zemlje, a s obzirom na to da je standard hrvatskih građana debelo ispod europskog prosjeka, cijena goriva u mjesečnim troškovima ima i daleko veći utjecaj.

Zanimljivo je da je gorivo znatno jeftinije i u Mađarskoj koja ima veći PDV od Hrvatske, čak 27 posto, što dodatno govori u prilog tome da su cijene goriva u Hrvatskoj visoke prije svega zbog visokih državnih trošarina, piše Index.


Komentari