ODLIČNA VIJEST ZA GRAČANE! Dovršena je konstrukcijska obnova crkve koja je bila teško oštećena u potresu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Crkva u Gračanima prva je župna crkva u Zagrebu na kojoj je, nakon teškog oštećenja u potresu, dovršena konstrukcijska obnova, a financirala se iz Fonda solidarnosti Europske unije i Ministarstva kulture.

“Konstruktivna obnova je završena, a završni radovi su u tijeku”, kratko su izvijestili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Župnik u župi svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima fra Marin Matančić veseli se povratku župljana u novoobnovljenu crkvu, a iz tvrtke Foretić i sinovi izvijestili su da su radovi trajali šest mjeseci.

Nakon izrade projekta kojeg je, uz poslove nadzora, radila ta tvrtka, u suradnji sa studiom Arhing, početkom godine počeli su radovi na obnovi crkve za koje je bila zadužena tvrtka Veselčić i izvela ih je u ugovorenom roku.

“Uz radove sanacije i učvršćenja oštećenih svodova crkve, izvodilo se ‘ozdravljenje’ ziđa zvonika koji je u zagrebačkom potresu, a onda i dodatno u petrinjskom, doživio velika puknuća u svojoj nosivoj strukturi”, izvijestili su, uz ostalo. Kao kruna cijele sanacije i ojačanja zvonika i crkve, postavljen je novi drveni krov, koji se prvobitno izradio na tlu, te su vraćena stara obnovljena zvona i križ.

Iako su već prošle pune dvije godine, o obnovi se još govori kao o planu, a rijetki se mogu pohvaliti da je obnova njihovih objekata počela punom parom. No, govor o obnovi zagrebačkih sakralnih objekata nije se sveo samo na planove, a niti na početak radova, istaknuli su sudionici obnove crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Uspjeh projekta polučen je, kažu, suradnjom različitih građevinsko-arhitektonskih struka, konzervatora i restauratora, uz odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Župna crkva sv. Mihaela u zagrebačkim Gračanima oštećena je u potresu u ožujku 2020., a dodatno i u “petrinjskom potresu” te je bila neuporabljiva.

Crkva je sagrađena oko 1610. godine, a kapela je na tom mjestu postojala najvjerojatnije od 1518. Odredbom nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca 1942. osnovana je Župa sv. Franje Ksaverskoga, kojoj pripada i dio Gračana, a dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića od 5. srpnja 1983. Gračani postaju samostalna župa. Posljednja obnova crkve završena je 2017. Župom upravljaju franjevci trećoredci glagoljaši.


Komentari