ODLAZI U POVIJEST! Ukida se korištenje JMBG-a

Djelatnik AKD-a koji je na oglednom primjerku osobne iskaznice, poznat kao Hrvoje Horvat (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Na današnjoj sjednici Vlade raspravljalo se o Nacrtu prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, kojeg je predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Određivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) započelo je 1982. godine prema tada važećem Zakonu, pojasnio je Božinović, a koristio se do 1. siječnja 2003. godine otkad se koristi termin matični broj građana (MBG).

S obzirom da je 1. siječnja 2009. stupio na snagu Zakon o osobnom identifikacijskom broju kojim je uveden osobni identifikacijski broj (OIB) kao stalna identifikacijska oznaka obveznika osobnoga identifikacijskog broja koju korisnici osobnoga identifikacijskog broja koriste u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka, prestaje potreba za određivanjem matičnih brojeva građana kao druge, odnosno pomoćne identifikacijske oznake.

“Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija, a moći će se koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već isključivo kao kontrolni mehanizam.

Komentari