’OD NEDJELJE BI PONOVNO MOGLI DISATI NA ŠKRGE’! Vakula upozorava na skokovite promjene vremena, za vikend jedna priča, početkom tjedna ponovni obrat

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija

Red sunca, red kiše… Promjene su to koje nas prate već nekoliko mjeseci. I nakon dana koje su obilježili pljuskovi, sunce ovog tjedna opet prži, doduše ne kao u najjačem toplinskom valu. Međutim, krajem vikenda čeka nas novi šok, pa nakon toga opet – još jedan.

U nedjelju i ponedjeljak mogući su rijetki pljuskovi, uglavnom u gorju. Na Jadranu stabilnije – uz malo ili nimalo oblaka, te u subotu još uz slabu do umjerenu buru pa maestral, a od kraja subote sve češći jugozapadnjak, zatim i jugo, a HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavio je novi toplinski val koji nas čeka idući tjedan.

“Ako ste na Jadranu, vjerujem da uživate – i još ćete do subote – uz ne odviše tople noći i vruće dane, pretežno sunčane, uglavnom i vedre, uz buru i maestral. Od nedjelje slijedi mnogima neugodnije vrijeme, uz jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, te uz porast temperature, pa će noći biti zamjetno toplije”, započeo je.

“Zatopljenje će se još više osjećati u većini kopnenog područja, gdje bi neki od nedjelje ponovno mogli “disati na škrge” – i zbog vrućine, i zbog sparine. Pritom će biti i znatno nestabilnije nego potkraj ovoga tjedna, uz česte pljuskove i grmljavinu, koji su za vikend mogući uglavnom u gorju, a tijekom oblačnijega petka malo kiše može pasti i drugdje po unutrašnjosti”, poručuje Vakula.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura biti kao u četvrtak – ujutro od 11 do 15, popodne oko 28 stupnjeva. Biti će sunčano, ali uz povremeno više oblaka iz kojih samo ponegdje može pasti malo kiše, pa i zagrmjeti.

I u središnjoj će Hrvatskoj oblačnije nego u četvrtak, premda uz dosta sunčanih sati. Međutim, bit će i mjestimične kiše, najvjerojatnije pljuskova koje može pratiti grmljavina, i to uglavnom u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne. Jutro će biti manje svježe od četvrtak, uz temperaturu oko 15, a poslijepodne kao i na istoku zemlje, oko 28 stupnjeva.

U gorju će biti malo svježije, a u Istri i na sjevernom Jadranu danju i dalje uglavnom vruće. Oblačnije. Pokoji je pljusak može se očekivati i unutrašnjosti Istre te na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkome području, dok će prema otocima biti sunčanije. Noćna i jutarnja bura samo će ponegdje podno Velebita imati jake udare, a zamijenit će je slab do umjeren maestral, otkriva Vakula.

Podjednako će biti i u Dalmaciji, uz malo do umjereno valovito more te uz pretežno sunčano vrijeme i vruće, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimičnih razvoja oblaka, uz samo malu vjerojatnost kratkotrajnih pljuskova, uglavnom uz granicu.

Na jugu Hrvatske i u petak će vrijeme biti najstabilnije, a temperature će se penjati do 32 stupnja.

Za vikend i početkom novoga tjedna na kopnu će biti većinom vruće, mnogima i sparno, uz južinu. Veći dio subote bit će vedro, ali u nedjelju i ponedjeljak mogući su rijetki pljuskovi, uglavnom u gorju.

Na Jadranu će ipak biti stabilnije – uz malo ili nimalo oblaka te u subotu još uz slabu do umjerenu buru pa maestral, a od kraja subote sve češći jugozapadnjak, zatim i jugo, koje će u ponedjeljak ponegdje biti i jako, zaključuje Vakula za HRT.


Komentari