Obrtnik koji je vratio bana Jelačića na trg: ‘Spomenik mora na veliki servis’

Ranko Suvar / CROPIX

Više od pola stoljeća kip bana Jelačića stajao je u tamnom podrumu, sve dok se jednog dana nije našao čovjek koji ga je odlučio spasiti i vratiti tamo gdje mu je mjesto. Riječ je o poznatom zagrebačkom obrtniku Željku Šelendiću, koji nam je ispričao kako se uopće odlučio spasiti najpoznatiji kip u Hrvatskoj.

“Stvarala se nova država i u tom se trenutku rodila ideja. Želio sam na neki način pridonijeti stvaranju Hrvatske, pa sam jednostavno donio odluku da ga renoviram”, kaže Šela, kako ga prijatelji zovu, koji je u to vrijeme jedinu u Zagrebu radio s mesingom a u Gračanima, kod svoje rodne kuće, imao je radionicu s 50-ak zaposlenih.

Ispričao je to ugledni obrtnik Šelendić u novom broju tjednika 7Dnevno. U razgovoru nam je detaljno prepričao kako je pronađen Jelačić, kako su ga obnovili te na kraju postavili na glavnom trgu u Zagrebu. Isto tako, objasnio nam je zašto je sada došlo vrijeme da se kip još jednom skine i pošalje na dobro zasluženi servis. Sve ove detalje saznajte samo u najprodavanijem političkom tjedniku u Hrvatskoj, 7Dnevno po koji morate požuriti na najbliži kiosk prije nego se rasproda.


Komentari