Novosti u sustavu e-Građani: Po brojne dokumente iz udobnosti doma! Omogućeno i online plaćanje pristojbi

foto:pexels

Nadogradnjom sustava eSpis omogućeno je da se putem interneta dobivaju uvjerenja o nekažnjavanju i za svrhe za koje se plaća pristojba, poput dozvole za boravak i rad, promjene imena ili dozvole za oružje.

Od lipnja 2017. uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka moglo se dobiti putem interneta samo za svrhe za koje se ne plaća pristojba, primjerice za zasnivanje radnog odnosa, ostvarivanje prava na dodatak za djecu kao i prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja.

Zahvaljujući nadogradnji aplikativnog sustava eSpis u sustav je odsad implementirana funkcionalnost predaje zahtjeva i za svrhe za koje je potrebno uplatiti sudsku pristojbu, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave na svojim internetskim stranicama.

Time je omogućeno izdavanje uvjerenja putem interneta i za sve ostale svrhe za koje ga korisnici traže, kao i plaćanje same sudske pristojbe.

Neke od najčešćih svrha za koje se traže uvjerenja su dozvola za boravak i rad, promjena imena i prezimena, dozvola za oružje, stambeno zbrinjavanje, priznavanje statusa udomitelja.


Pristojbe se mogu platiti internetom putem sustava za sigurno procesiranje platnih transakcija uz potpunu tajnost i zaštitu osjetljivih kartičnih i osobnih podataka platitelja.

Od početka godine je na sudovima podneseno oko 133 tisuće zahtjeva za svrhe za koje se plaćaju pristojbe pa to, kažu u ministarstvu, pokazuje izvrstan potencijal korištenja novih funkcionalnosti nadograđene e-usluge u sustavu e-Građani koji koristi više od milijun ljudi.

Ta mogućnost građanima će uštedjeti i vrijeme, ali i smanjiti rizik zaraze u uvjetima pandemije koronavirusa jer za dobivanje uvjerenja više neće morati dolaziti na sudove.

Novosti u sustavu e-Građani 

– usluga Moj račun-REGOS bit će privremeno nedostupna u petak, 06.11.20202., u vremenu od 8:00 do 9:00 sati, zbog tehničke nadogradnje.

Obavijest o prekršaju u prometu

– usluga omogućava uvid u prekršaje prekoračenja brzine, dostavu potrebnih podataka, ubrzava plaćanje kazne te omogućuje korisnicima praćenje statusa njihovih prekršaja (16.10.2020.)

e-Blokade

– nova funkcionalnost postojeće usluge omogućava korisnicima predaju zahtjeva za otvaranje ili zatvaranje zaštićenog računa (16.10.2020.)

Komentari

loading...