Novosti na autocestama: ‘Lažni’ šiljci i uzdignute plohe

Srdjan Vrancic / CROPIX

Hrvatske autoceste uvode brojne novitete na svoje ceste, od kojih su neke jedinstvene u Europi.

Prva od njih je 3D signalizacija koja bi nepromišljene vozače trebala upozoravati na pogrešan smjer. Horizontalna 3D prometna signalizacija planira se postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta.

O čemu se točno radi? 3D signalizacija bit će postavljena širinom čitavog kolnika i u 3D prikazu stvarat će optičku varku koja će podsjećati na šiljke. Druga, još veća varijanta prikazivat će optičku varku koja će izgledati kao umjetna izbočina, odnosno uzdignuta ploha.

3D signalizacija dodaje se na postojeće signale pogrešnog smjera poput znaka ruke uz natpis STOP – KRIVI SMJER i horizontalnih strelica.

Krajem ove godine trebalo bi krenuti postavljanje dodatne signalizacije za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred. HAC će u zonama dužine 1500 metara horizontalnom signalizacijom pomoći vozačima da vizualiziraju potreban razmaj,

Do početka sljedeće turističke sezone trebale bi biti postavljene i prve kamere za nadzor brzine na autocestama. Bzina će se kontrolirati na tri načina – mjerenjem brzine u presjeku ceste, utvrđivanjem prosječne brzine između dviju točaka na temelju podatka koliko je vozilu trebalo vremena da prijeđe određenu dionicu autoceste ili postavljanjem prenosivih kamera ispred zona privremenih radova na autocestama.

Od 1. kolovoza ove godine stupile su na snagu i drastične kazne za prometne prekršaje, među ostalim i za vožnju u pogrešnom smjeru, nepridržavanje razmaka i prekoračenje brzine, ali i za korištenje mobitela u vožnji i za vožnju pod utjecajem alkohola i droga. Novčana kazna za vožnju u suprotnom smjeru iznosi od 10 do 20 tisuća kuna.


Komentari