NOVI VAL POSKUPLJENJA: Od sljedeće ogrjevne sezone HEP Toplinarstvo povećat će cijene grijanja! Građani strahuju od ovrha

Pixabay

Od sljedeće ogrjevne sezone HEP Toplinarstvo povećat će cijene grijanja za stanovnike koji se griju preko gradske toplane. Troškovi proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom višestruko su porasli, ali još nisu poznate nove tarife po kojima će građani plaćati grijanje. Na udaru poskupljenja naći će se stanovnici Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića poskupljuje grijanje, javlja HRT.

HEP objašnjava da su posljednji put ove cijene mijenjali prije deset godina, a od tada su ulazni troškovi višestruko porasli, primjerice veleprodajna cijena plina za čak 1500%.

“Uzevši u obzir nastavak rasta troškova poslovanja, korekcija cijena toplinske energije je neizbježna. S tim ciljem, u ovom se trenutku pripremaju podloge za podnošenje zahtjeva Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA-i) za utvrđivanje iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije”, ističu u HEP-u.

A dok se točan iznos tarifnih stavki ne utvrdi, o novim cijenama za sada možemo samo nagađati, što su potvrdili i u Hrvatskoj stručnoj udruzi za plin.

“U ovom slučaju možemo govoriti o tome da je cijena energenata s kojim se proizvodi ta toplinska energija skočila i do pet puta više nego prošle godine u ovom periodu tako da možemo reći da bi ona trebala biti opravdana”, kazao je Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača telefoni već zvone. Korisnici strahuju od novih ovrha jer račune i sada teško plaćaju.

“Bit će situacija još gora zato što je vlada u veljači smanjila taj PDV na grijanje pa se cijena trebala smanjiti. Sad ako dolazi poskupljenje izgubit će se taj efekt, kao što je bilo i s poskupljenjem hrane i onda se ljudi javljaju očajni i razočarani”, kazala je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Kakva god bila odluka nadležne agencije, korisnici HEP Toplinarstva u čak šest hrvatskih gradova mogu se samo nadati blagoj zimi.

Komentari