NOVA PREVARA NA WHATSAPPU! Sve dolazi s naizgled poznate i prijateljske adrese, no nikako nemojte učiniti ovo!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Popularnom aplikacijom WhatsApp ponovno kruži opasna hakerska poruka, u kojoj stoji se korisniku šalje šesteroznamenkasti kod koji nije prethodno zatražio niti je pokretao novi račun. Prevaranti u nastavku traže da se kod upotrijebi, a sve dolazi s naizgled poznate i prijateljske adrese, ali ona je prethodno hakirana, piše BBC.

“Dobio sam WhatsApp poruku prijateljice da joj je zablokiran račun i da je slučajno svoj pristupni kod poslala na moj broj te me moli da joj ga uslikam i pošaljem”, rekao je jedan prevareni korisnik koji je prevarantima tako zapravo poslao pristupni kod za vlastiti račun.

“Olako sam to napravio jer svi znamo kako frustrirajuća tehnologija može biti”, kaže te dodaje da je nakon svega potpuno izbrisao WhatsApp i prebacio se na drugu chat aplikaciju”.

Što će prevarantima ukradeni računi? S vašim podacima mogu se obratiti prijateljima i obitelji pretvarajući se da ste to vi i tražiti novac. Također, tako dolaze do brojeva telefona koje mogu iskoristiti za nove prevare s prisutpnim kodom, a nalaze se i u grupama u kojima ste možda dijelili povjerljive informacije.


Kako se zaštititi?

Iz WhatsAppa savjetuju:

Nikada nemojte nekome davati lozinku niti sigurnosni kod nekome, čak ni prijateljima i obitelji.

Omogućite dvostupanjsku verifikaciju.

Budite oprezni s porukama u kojima vas se traži novac, pa čak i ako te poruke dolaze s poznate adrese, odnosno broja.

Komentari