Ništa od kupanja u predsezoni: Evo kada nam stiže toplije vrijeme

FOTO: Pixabay

Mislili ste da ćete do Uskrsa pospremiti bundu da čeka do nove zime? Mislili ste da domaća pjevačica laže da je vidjela snijeg u maju? Mislili ste u predsezoni na more? Hoćete, samo da prezimimo ovo ljeto…

Da, sve nas je prevario najhladniji svibanj u posljednjih tridesetak godina i treći najhladniji u posljednjih 70 godina.

Samo dva puta dosad srednja dnevna svibanjska temperatura bila je u Zagrebu niža nego ove godine. Niža od 20 °C posljednji je put bila davne 1991. godine. Uz to, postoji mogućnost da nadmaši čak i dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane inajkišovitiji mjesec u godini. Za to bi do petka trebalo pasti još četrdesetak litarašto nije nemoguće, kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

U srijedu ćemo najvjerojatnije dobiti 20 do 30 mm, u četvrtak još 10 do 20, a poneki pljusak mogao bi se zalomiti i u petak. I u Splitu će srednja maksimalna temperatura najvjerojatnije ostati ispod 20 °C što je također usporedivo s istom 1991. godinom, prognozira Mazzocco Drvar za RTL.

Slabi smo i sa suncem, imali smo u ovom divnom proljetnom mjesecu jedva šezdesetak posto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da nam se koža još nije uspjela naviknuti na ovogodišnje sunce. U ovo doba godine UV indeks je sredinom dana prosječno oko 8, vrlo visok, a nas su dosad dobrano štitili oblaci i zadržavamo se uglavnom ispod 6. Stoga, upozorava meteorologinja,kad se oblaci napokon raziđu, a hoće, ne zaboravite na zaštitu od štetnog sunčevog zračenja!

Pinterest

Sve u svemu, i na moru i na kopnu imamo svibanj s karakteristikama ranoga proljeća, takav od kakvih smo se već odviknuli.

Tjedan u unutrašnjosti
Nastavak tjedna započinje kišovitim i svježim vremenom. Srijeda će biti pretežno oblačna i kišovita, a mjestimice se očekuju i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Najviše kiše past će u gorskim područjima, između 30 i 50 litara po četvornom metru, a slične se količine lokalno mogu skupiti i u ostatku unutrašnjosti.

Nakon 5-6 dana s južinom, zapuhat će sjeverac i napokon umanjiti osjećaj sparine te ponovno donijeti svibnju neprimjerenu svježinu. Dnevna temperatura zadržavat će se ispod 20 Celzija, na zapadu mjestimice i ispod 15. Četvrtak još vjetrovitiji, a samim time i još malo svježiji. Kiše će biti manje iako se i dalje očekuje gotovo cijeloga dana.

U petak će se na zapadu vrijeme napokon smiriti i do kraja tjedna će vrlo vjerojatno biti uglavnom sunčano i suho. I temperatura će pratiti taj trend, nakon četvrtog i posljednjeg ozbiljnijeg svibanjskog osvježenja, vraćamo se u prosjek za ovo doba godine, maksimumi će za vikend dosegnuti toplih 25 °C.

U gorju i osobito na istoku zadržat će se nestabilno, kiša će biti česta, a ponegdje može i dalje biti i prilično obilna. I temperature će stoga biti nešto niže, većinom od 17 do 20 °C. Ondje lipanj započinje u ritmu koji je nametnuo svibanj.

Tjedan na Jadranu
I na Jadranu će srijeda i četvrtak biti vrlo kišoviti, pri čemu se u Istri, na Kvarneru i dijelu sjeverne Dalmacije očekuje obilna kiša, lokalno i do 70 mm oborine. Glavnina će pasti u srijedu prijepodne, ali se sporadično očekuje i u srijedu popodne i tijekom četvrtka. Bura će u četvrtak otjerati oblake i donijeti stabilizaciju, ali ne baš potpunu. Mala mogućost za kišu ipak postoji i dalje, osobito na južnom Jadranu. Nakon svježije sredine tjedna, ponovno sve toplije, u subotu i nedjelju već ponovno oko 25 °C.


Komentari