NIJE VRATIO NI LIPE! Zagreb se u ovoj i prošloj godini zadužio čak 868.8 milijuna kuna

Foto: Zagreb.info

Grad Zagreb i zdravstvo trenutno su najkritičnije točke u hrvatskim javnim financijama, a pandemija je tu krizu pojačala. Svi su gradovi u razdoblju od 2015. do 2020. godine gubili dio prihoda zbog izmjena u sustavu poreza na dohodak, ali su se s godinama prilagođavali toj situaciji i čak su se i u koronakrizi uspjeli nositi s njome, dok je Zagreb samo zaglibio u dodatni dug prema državi.

Jednako tako je i u zdravstvu, koje je u prošloj godini od države dobilo najveći novac za sanaciju gubitaka, ali su dugovi i dalje rasli i natjerali su Vladu i prije nego što je planirala na rebalans ovogodišnjeg proračuna kako bi država i ove godine zdravstvu za sanaciju duga mogla doznačiti čak 2,8 milijardi kuna.

Gdje su najveći problemi javnih financija pokazuju i podaci Ministarstva financija o beskamatnim zajmovima koje je država lani zbog koronakrize odobravala lokalnim vlastima, ali i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Prema tim podacima, država je lokalnim vlastima isplatila 1,4 milijarde kuna beskamatnih zajmova, dok je HZZO-u odobrila 1,5 milijardi kuna. Država je lokalnim vlastima odobravala zajmove s osnova pada prihoda, zajmove s osnove povrata poreza i prireza, te zbog odgode plaćanja poreza i prireza koje lokalne vlasti nisu mogle naplatiti jer je država poduzetnicima odobrila odgodu plaćanja tih davanja. I Zagreb većinu tih zajmova za prošlu godinu nije uspio vratiti.

Tako Zagreb duguje državnom proračunu za zajmove odobrene u prošloj godini 424,5 milijuna kuna. Od tog iznosa, 303,8 milijuna kuna otpada na zajam koji je država Zagrebu odobrila radi povrata poreza, odnosno država je umjesto glavnoga grada isplatila prošle godine građanima povrat poreza preplaćenog u 2019. godini. Taj je novac trebalo vratiti do lipnja ove godine.

 Zagreb se, beuz vraćanja duga za lanjsku pozajmicu za povrat poreza, dodatno zadužio kod države za 444,2 milijuna kuna.

Tako je ukupan dug na osnovu zajmova što ih je Zagreb u ovoj i prošloj godini dobio od države, kako bi lakše prebrodio koronakrizu, ukupno 867,8 milijuna kuna. Zagreb ima i proračun s kojim se ne mogu mjeriti ni sve ostale lokalne jedinice zajedno, tek nekoliko ministarstava ima proračune veće od Zagreba, pa je logično da je glavni grad i trebao najveći zajam od države. No, ono što treba zabrinjavati i ministra financija Zdravka Marića i novo vodstvo grada je činjenica da je Zagreb svoj dug u drugoj godini pandemije udvostručio, odnosno da je trebao novi zajam, a nije vratio ni stari, piše Novi list.


Komentari