‘Nije to ništa neobično za veljaču!’ Meteorolog nam otkriva do kada će trajati ovo hladno razdoblje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatsku je zahvatio još jedan hladni val. U ovoj nagloj promjeni vremena, dočekao nas je osjetan pad temperature, a hladan vjetar dodatno će otežavati situaciju u narednim danima. Iako smo tijekom prošlog vikenda uživali u proljetnim temperaturama, veljača nam donosi još jedno pravo zimsko razdoblje.

“Do ove promjene došlo je zbog dva čimbenika. Naime, anticiklona nad sjeveroistočnom Europom uzrokovao je dolazak arktičkog zraka u područje naše zemlje. Također, vedre noći s vrlo malo naoblake, uzrokovat će iznimno niske temperature ujutro. Tako će središnja Hrvatska u jutarnjim satima biti između -6 i -9 Celzijevih stupnjeva, a u Gorskom Kotaru temperatura će padati i ispod -15 stupnjeva. Osjećaju hladnoće dodatno će pridonijeti umjereno jak sjeverozapadnjak”, otkriva nam meteorolog Nebojša Subanović.

Subanović tvrdi da će ovo hladno razdoblje potrajati sigurno do idućeg ponedjeljka, a vrlo vjerojatno i do sredine tjedna.

“Nije to ništa neobično za veljaču. To je mjesec kada se izmjenjuju hladna i topla razdoblja, a preporučio bih svima da u narednim danima na put nikako ne idu bez zimskih guma. Isto tako, toplo odijevanje i dodatan oprez među starijim i rizičnim skupinama je nužan”, zaključuje meteorolog.

Prognoza za Zagreb:

U petak, 12. veljače u metropoli će biti hladno i pretežno sunčano uz slab sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -8 u okolici do -6 u središtu grada, a najviša dnevna oko 0 °C.

Toplo se obucite i nemojte predugo boraviti na otvorenom:

Slojevito se odijevajte, jer hladni val baš kao i toplinski može djelovati na zdravlje, a upozorenje na umjerenu opasnost je izdao i DHMZ. Topla odjeća u narednim danima sačuvat će vas od ozeblina, ali i prehlade, stoga nigdje bez šala i rukavica. Imajte na umu da se 30 posto topline gubi iz područja glave, stoga svakako obratite pozornost da zaštite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), a u slučaju snijega nosite odjeću koja ne propušta. Odjeća vam ne smije biti preuska, te izbjegavajte neudobnu obuću poput visokih potpetica kako biste smanjili rizik od pada i ozljeda.

 Temperature su najniže u jutarnjim i noćnim satima, te biste trebali izbjegavati boravak na otvorenom u to vrijeme. Također, starije osobe i kronični bolesnici trebaju biti na dodatnom oprezu jer hladnoća donosi pogoršanje stanja.

Komentari