NEVRIJEME, KIŠA I GRMLJAVINA: Nakon strašnih vrućina dolazi nam neugodno osvježenje!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najavljena promjena vremena donijela je na zapad zemlje pljuskove i grmljavinu, dok su istok te osobito dalmatinska obala ostali sunčani. Zbog dotoka svježijeg zraka sa sjeverozapada, nakon nižih jutarnjih vrijednosti i dnevna je temperatura u većem dijelu Hrvatske bila niža, ponegdje u unutrašnjosti i za osam stupnjeva.

Slično će biti i u petak kada će tlak zraka malo porasti, no iako će se frontalni poremećaji zadržavati daleko od naših krajeva, neće biti sasvim stabilno. Zato će petak u Slavoniji i Baranji biti djelomice sunčan i malo svježiji. Popodne je lokalno moguć jači razvoj oblaka te vrlo rijetko i pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Najniža jutarnja temperatura od 14 do 16, najviša oko 27. Podjednaka ili malo niža temperatura očekuju se i u sunčanijoj i uglavnom suhoj središnjoj Hrvatskoj.

Vjetar slab, u Međimurju i Podravini i umjeren sjeverozapadni, dok će na sjevernom Jadranu ujutro te ponovno navečer puhati do umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, danju sjeverozapadnjak.

Zapadni će predjeli zemlje biti djelomice sunčani, a od sredine dana u gorju lokalno jači razvoj oblaka i pokoji pljusak, koji se može spustiti i do obale.

Najniža temperatura od 11 u unutrašnjosti do 21 na otocima, najviša od 25 do 30. Malo toplije bit će u Dalmaciji, gdje će biti barem djelomice sunčano. Pokoji poslijepodnevni pljusak moguć je uglavnom u unutrašnjosti.

Slaba do umjerena bura prijepodne će okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak te malo ojačati. Najviše sunčanih sati sutra se očekuje na jugu Dalmacije. Danju će većinom puhati umjeren sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito.

Na kopnu će subota većinom biti sunčana, zatim u nedjelju porast naoblake, ali i temperature. Već će u noći na ponedjeljak kiše biti u Gorskom kotaru, a početkom radnog tjedna, kada će zapuhati umjeren sjeverac, gotovo posvuda. Mogući su i izraženiji pljuskovi i grmljavina.

Na moru će vikend biti većinom sunčan uz gotovo nepromijenjenu temperaturu. U nedjelju će zapuhati jugo, s kojim će stizati sve više oblaka, zatim u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak i kiša, uglavnom na sjevernom dijelu, gdje može biti obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. S obzirom na to da bura neće biti odveć jaka ni dugotrajna, more će i dalje biti toplo, pa vjerujem da će mnogi kupači iskoristiti sunčani vikend za boravak na plaži, u tom slučaju ne zaboravite se zaštititi od UV zračenja.

Stanje na cestama

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), izvijestio je u petak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a na mjestima pod maglom kolnici su vlažni i skliski.

Promet je srednjeg intenziteta na većini cesta, a povremeno pojačan na gradskim prometnicama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta, na prilazima turističkim središtima u Istri i duž jadranske obale, pojedinim graničnim prijelazima i trajektnim lukama i pristaništima.

U vrijeme pojačanog prometa mogući su vožnja u kolonama i povremeni zastoji na pojedinim dionicama državnih cesta i na autocestama, u blizini odmorišta, kod ulaza ili izlaza s autocesta te na dionicama cesta gdje traju radovi.

Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u subotu od četiri ujutro do 14 sati te u nedjelju od 12 do 23. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Komentari