NEVOLJA SA ZAPADA! Jak vjetar već nam je pokvario frizure, a sad stiže ono najgore, zato dobro promislite idete li navečer u šetnju

Foto: Damjan Tadic / Cropix/Ilustracija

Danas je u Zagrebu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i sve veću vjerojatnost za malo kiše, osobito u noći na nedjelju. Puše umjeren jugozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima, češćim u okolnom gorju. Najviša dnevna temperatura zraka bit će oko 18 °C.

U većini krajeva Hrvatske u subotu prevladava djelomice sunčano vrijeme uz postupni porast naoblake sa zapada, a kasno popodne i osobito u noći na nedjelju mjestimice će pasti malo kiše.

Ako ste imali planove za druženja ili šetnju po gradu u večernjim satima, dobro se pripremite jer biste se mogli smrznuti od glave do pete. Nikako nemojte zaboraviti uzeti kišobrane kako se kući ne biste vraćali u trku i to mokri do kože.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici od jutra će biti oblačnije uz mogućnost povremene kiše, osobito na širem riječkom području. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i s jakim udarima, a na Jadranu i jugo.

Potkraj dana na sjeveru zemlje zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo niža.

Stanje na cestama

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, upozoravaju u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) te vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak.

Na autocesti A1 na 412. kilometru između čvora Blato na Cetini i čvora Šestanovac u oba smjera, zbog dima, vozi se uz ograničenje brzine od 80 kilometara na sat.

Iz HAK-a napominju i kako je uz povoljne vremenske uvjete tijekom vikenda za očekivati veći broj biciklista, mopedista i motociklista u prometu.

Vozače motornih vozila podsjećaju i da na vozilima do 31. ožujka za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

U pomorskom i željezničkom putničkom prometu nema poteškoća.

Kreće ljetno računanje vremena

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju počinje ljetno računanje vremena.

Ljetno računanje vremena u 2021. godini počinje 28. ožujka u 2 sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske (DZMRH).

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.

U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi.


Komentari