Ne spremajte kapute: Stiže snažna promjena vremena, meteoalarm izdan za cijelu Hrvatsku

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Južini i iznadprosječnoj toplini za ovo doba godine bliži se kraj. Stiže nam kratkotrajna ali žestoka promjena vremena.

Već do kraja utorka nad Hrvatsku i okolicu doći će osjetno hladniji i vlažniji zrak pa će se vrijeme stubokom promijeniti. Naglo, ponegdje i žestoko i bučno, ali uglavnom kratkotrajno, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Oborina će biti raznolikih – većinom kiše, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima, a većinom u gorju padat će i snijeg. Valja spomenuti kako je mjestimice moguća i tuča – relativno rijetka pojava u ovo doba godine, ali ne i neobična ako se zna da je temperatura zraka prošlih dana u mnogim krajevima bila rekordno visoka, primjerenija travnju nego kraju siječnja i početku veljače.

No, češće i mnogima veće nevolje stvarat će vjetar – umjeren i jak, ponegdje i na kopnu s olujnim udarima – u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura.

Mirnije i ponovno stabilnije vrijeme imat ćemo od četvrtka.

Okretanje vjetra predviđa se u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također u razdoblju između 10 i 14 sati biti kiše te mjestimičnih pljuskova, lokalno moguće uz tuču. Temperatura će od jutarnjih 6 do 10 °C prijepodne porasti do vrijednosti između 11 i 16 °C, a poslijepodne će biti hladnije.

Od srijede na kopnu sunčanije i hladnije, samo u srijedu uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg. Pritom u srijedu još i vjetrovito uz jak i olujan sjeverac. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovni porast temperature.

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno priopćenje, koje prenosimo u cijelosti:

“Siječanj nije donio neka prevelika meteorološka uzbuđenja, najveće je bilo bilježenje rekordno visokog tlaka zraka u nekim mjestima. I potkraj mjeseca stiže brza promjena s kojom smo od jutarnje magle na kopnu do kraja dana imali i pljuskove, tuču pa i susnježicu i snijeg. Tom je promjenom u nekim mjestima i malo ublažen manjak oborine koji se bilježi u cijeloj zemlji. A čini se da je to samo uvertira u događaje koji slijede.

Naime, idućih dana mnogi će govoriti da osim što nije bilo “prave zime“, preuranjeno je stiglo i proljeće. I bit će barem dijelom u pravu. Naime, već će od danas, uz jačanje jugozapadnjaka na kopnu te uz umjereno, a povremeno i jako jugo na Jadranu, temperatura zraka biti i iznad 15 °C. Čak će u unutrašnjosti uz više sunčana vremena biti i viša nego u nekim mjestima duž obale i na otocima. A osim dnevne topline, treba naglasiti da će i noći biti razmjerno tople, izostat će i jutarnji minusi. Pritom će biti i povremene kiše, uglavnom duž obale i u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Najviše ipak na širem riječkom području.

Međutim, sve je izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije. U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka. Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje i snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.

U svakom slučaju, nemojte se ovih dana previše opustiti i oprostiti od hladnijeg vremena te svakako pratite prognozu vremena i razvoj situacije”, stoji u priopćenju.

Za cijelu Hrvatsku za sutra je na snazi narančasto i žuto upozorenje Meteoalarma. Na obali se očekuju olujni i orkanski udari vjetra, dok je na kopnu velika vjerojatnost za grmljavinska nevremena, kišu, snijeg i tuču.

Foto: DHMZ

Komentari

loading...