NE GLEDAJTE DIREKTNO U SUNCE! Pomrčina sunca počinje u podne, zaštite svoje oči. Ni u ludilu nemojte koristiti optička pomagala!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj će se danas moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca koja počinje u 11:57, vrhunac dolazi u 12:28, dok će se kraj dogoditi u točno 13 sati. No, pravu će pomrčinu danas moći vidjeti samo rijetki stanovnici sjevera Kanade, Grenlanda, polarnog kruga i ruskog sjevera te dalekog istoka.

Za pomrčinu su moguća odstupanja od par minuta, ovisno o tome gdje se nalazite u Hrvatskoj, javlja Regionalexpress. Napominjemo da se zbog zdravlja očiju, nikako ne preporuča pomrčinu gledati direktno, jer može doći do oštećenja očnih živaca. Najbolji način za gledanje je da stvorite reflektirajuću sliku sunca na zidu ili komadu papira.

Prstenasta pomrčina Sunca nastaje kada se ono zajedno s Mjesecom i Zemljom, postavi u istu ravninu. No, budući da je Mjesec danas jako udaljen od Zemlje, promjer njegovog diska nije dovoljno velik da u potpunosti prekrije Sunce, pa će se u trenutku vrhunca pomrčine, Mjesec “utopiti” u Suncu.


Komentari