VRAĆAJU SE PAKLENE VRUĆINE, ALI PRIPAZITE! Vrući afrički zrak grijat će nas još par dana, a onda novi šok

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon kratkog predaha tijekom vikenda, u Hrvatskoj će ponovno zavladati ekstremno visoke temperature. Već danas, Celzijusi će ponegdje rasti i do 36 stupnjeva, a vrhunac nam slijedi u utorak kada se u u unutrašnjosti zemlje očekuje 38 °C.

Vjetra gotovo da neće biti, a more će biti vrlo ugodno za kupanje, a zagrijat će se na čak 27 stupnjeva. Vrućini doprinosi afrički zrak zbog čega neće biti nimalo ugodno tijekom popodneva. Na snazi je žuti meteoalaram, stoga ako baš ne morate, nemojte izlaziti izlaziti iz kuće u periodu od 10 do 17 sati. U protivnom, opskrbite se tekućinom, nosite zaštitni faktor i laganu odjeću.

No sunčano razdoblje se neće zadržati cijeli tjedan.

“U četvrtak i petak dolazi zahlađenje, a bit će pljuskova i grmljavine”, najavio je za Novu TV, meteorolog Darijo Brzoja. Nakon oborina, vikend će biti svježiji, ali stabilniji.

“Zbog upozorenja od toplinskog vala savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć”, priopćili su iz HAK-a.


Komentari