MUP SE OGLASIO OKO GUŽVI U PETRINJSKOJ: Zaboravili smo na nekoliko bitnih stvari!

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Nakon što su se građani ljutili na gužve koje se stvaraju pred policijskom postajom u Petrinjskoj oglasili su se i iz MUP-a. Kako je za Večernji list rekla načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Branka Šepac Blažanović gužve nastaju iz nekoliko razloga, a u jednom je i krivica građana.

Naime, podsjeća, dopunama zakona iz ovlasti unutarnjih poslova određeno je da i dalje vrijede isprave koje su istekle za vrijeme epidemije, a njihov krajnji rok pak 30 je dana po prestanku epidemije. Hrvatska, podsjetimo, još nije proglasila kraj epidemije.

Ipak, i načelnica razumije da su građani samo oprezni jer je vrijeme godišnjih odmora i htjeli bi otputovati pa bi mogli i imati probleme na granici. No, dodaje: “Mi smo obavijest da smo donijeli takve zakone odaslali u sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva diljem svijeta”.

S druge strane, kao razlog navodi i činjenicu da je poslovnica u Zagrebu najbrža u izradi žurnih putovnica na razini države pa tamo dolaze i ljudi iz drugih zemalja, kao i hrvatski građani koji žive u inozemstvu.

Dakako, ne bi smjeli ni zaboraviti da je na snazi i ljetno radno vrijeme postaje koje donosi i manji kapacitet radnika, ali i kraći rad s klijentima.

Kako smanjiti gužve

Zbog svega navedenog, Šepac Blažanović apelira na građane da ne dolaze ako nije neophodno. Tvrdi i kako djeca mlađa od 12 godina ne moraju osobno doći na predaju zahtjeva niti je potrebno da dolaze oba roditelja. Podsjeća i da je bitno da građani dolaze s potpunom dokumentacijom, a o tome što im je potrebno mogu saznati na web stranici ili putem info telefona.

Podsjeća naposljetku da je u Zagrebu, poslove prijavništva i osobnih isprava moguće obaviti na četiri gradske lokacije, a sve one otvorene su kako bi se upravo smanjila gužva u Petrinjskoj.

“Prije četiri godine otvorili smo šaltere u Heinzelovoj,  u II. poliicijskoj postaji Črnomerc i VI. policijskoj postaji Novi Zagreb”, podsjeća, ali i priznaje da su i tamo nerijetko gužve. U konačnici, svima bi nam život bio lakši da građani koriste i usluge dostupne putem sustava e-Građani. “Postoji toliko toga što se ondje može napraviti. Putovnica, dozvola vozačka, prijava boravišta, uvjerenje o prebivalištu, to se sve može može putem e-građani”, zaključuje.


Komentari