Ljubitelji petardi ‘pucaju’ po šavovima: Četiri Ministarstva rekla ‘ne može!’

Pixabay

Nekoliko Ministarstava podržalo je kampanju uz kojoj bi se zabranila upotreba petardi tijekom cijel godine. Podršku su izrazili Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Udruga Prijatelji životinja je objavila kako Ministarstvo poduzetništva podržava inicijativu prvenstveno u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira. Naime, iako su dosad uvedene neke zakonske izmjene, nužno je da se što hitnije nastave u istome smjeru kako bi se postigli konkretni rezultati i kako bi svi građani mogli dočekati Novu godinu u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i ugroze njihova psihičkog i fizičkog zdravlja.

Traže hitnu izmjenu zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se smanjila upotreba petardi. Naglašavaju da profit proizvođača opasnih eksplozivnih tvari, koje su ranije bile s razlogom zabranjene tijekom cijele godine, ne smije biti važniji od javnog interesa te da novcem ne možemo mjeriti izgubljene prste ili vid djeteta ili život stradaloga psa.

Prijatelji životinja ističu da smatraju nužnim i da se gradovima i općinama omogući uvođenje zabrane korištenja petardi za svoje područje te poduzimanje konkretnih koraka u cilju sigurnosti i dobrobiti svih građana.

Komentari