KRENULI STE NA PUT? Evo što vas čeka na hrvatskim prometnicama. Vrijeme će biti iznadprosječno toplo

Ilustracija: Zagreb.info

Danas je u Zagrebu sunčano uz slab vjetar. Bit će iznadprosječno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu oko 20 °C. Pretežno sunčano s mjestimičnom maglom ujutro bit će u cijeloj Hrvatskoj, a uglavnom na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana, osobito prema otvorenom moru i niski oblaci, prognoza je Državnoga hidrometeorološkoga zavoda (DHMZ) za srijedu.

Vjetar slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni, a prijepodne uz obalu bura, podno Velebita i jaka. Iznadprosječno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom između 16 i 21 stupanj Celzijusa.

Zbog magle mjestimice je u unutrašnjosti smanjena vidljivost, a jak vjetar usporava vožnju autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama gdje traju radovi. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na A1 Zagreb-Split-Ploče zbog izvanrednog održavanja na vijaduktu Drežnik u smjeru Dubrovnika vozi se suženim kolnikom zbog čega su mogući kraći zastoji, a do 27. veljače od 8 do 16 sati zbog izvanrednih prijevoza povremeno se zaustavlja sav promet u zoni čvora Žuta Lokva u smjeru Zagreba.

Na A3 Bregana-Lipovac do 1. travnja zbog radova na čvoru Jakuševec zatvoren je kolnik u smjeru Lipovca i vozi se dvosmjerno kolnikom u smjeru Bregane, uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat.

Na graničnim prijelazima promet i dalje teče sukladno odluci Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je stupila na snagu 1. prosinca prošle godine. U skladu s tom odlukom putnici koji dolaze iz “zelenih područja EU” ne trebaju PCR test, niti trebaju ispuniti dodatne uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na Covid testirati pri dolasku u Republiku Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dospijeća nalaza. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijenti koji putuju iz nužnih razloga.

Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti preko granice u RH, osim nekih iznimki koje uključuju negativan PCR test. U pomorskom prometu nema poteškoća. Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć na potresom pogođena područja oslobođena su plaćanja putnih karata.

Komentari