KREĆU PAKLENE VRUĆINE! Idući tjedan temperatura će rasti i do 38 °C, doznaje se do kada će potrajati toplinski val

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Pravo ljeto zavladalo je diljem Hrvatske, a temperature će samo rasti idući tjedan. Ove nedjelje bit će pretežno sunčano i vruće. U dijelu Gorskog kotara je uz jači dnevni razvoj oblaka moguć i poneki pljusak. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu, posebice u Dalmaciji do umjeren sjeverozapadni, uz obalu ponegdje i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 34 °C.

Slično će biti i u Zagrebu gdje će prevladavati sunčano, danju vruće i sparno. Vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura od 18 u okolici do 22 u središtu grada, a najviša dnevna oko 34, u okolnom gorju između 24 i 27 °C.

Od nedjelje kreće toplinski val

Idući tjedan, temperatura će se ponegdje popeti i do 38 Celzijevih stupnjeva, a toplinski val potrajat će zasigurno idućih sedam dana. Vrućina će prvo nastupiti na kopnu, a to će biti već ove nedjelje. Najviša temperatura očekuje se u unutrašnjosti Dalmacije, središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

“Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme, i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val”, otkrila je za HTV Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a

Ističe i da su ovako ekstremne vremenske situacije jedno od obilježja globalnog zatopljenja.

“Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš”, zaključila je Mikuš Jurković.


Komentari