KRAJ REDOVIMA I ČEKANJU NA VRUĆINI U PETRINJSKOJ? MUP objavio novosti, evo kada i gdje možete podići osobne i putovnice

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Redovi kojima se ne vidi kraj, znoj koji kapa u oči, pokoja psovka, nervoza – i čekanje. Riječi su to kojima Zagrepčani opisuju situaciju ispred zgrade policijske uprave u Petrinjskoj. Požalili su se tako na čekanja koja traju satima, a oni “poduzetni” na svemu su probali i zaraditi, pa su svoje brojeve za čekanje u redu prodavali za pet kuna. Ipak, MUP je smislio način rješavanja ovog problema.

Naime, tijekom vikenda, u subotu, 31. srpnja i nedjelju 1. kolovoza, od sedam do 14 sati osobne i putovnice moći se se podići na sve četiri gradske lokacije na kojima se obavljaju upravni poslovi: Petrinjska 30, Heinzelova 98, II. policijska postaja Zagreb (Črnomerec) i VI. policijska postaja Zagreb (Novi Zagreb) .

Ipak, u navedenim danima neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobne iskaznice i putovnice koje su izrađene, javljaju uz MUP-a.

Izrađene isprave izdaju se na onoj lokaciji na kojoj je podnijet zahtjev, a potrebno je ponijeti potvrdu o podnijetom zahtjevu i staru osobnu iskaznicu/putovnicu.

Osobna iskaznica i putovnica preuzimaju se osobno, naglasili su.

Ako vas zanima jesu li vaše osobna ili putovnica izrađene, informacije možete dobiti na sljedećim brojevima:

Za osobnu iskaznicu provjerite putem govornog automata: 01/4563 602

Za putovnicu provjerite putem govornog automata: 01/4563 601

Podsjetimo, nakon negodovanja Zagrepčana, o gužvama u Petrinjskoj oglaisli su se iz MUP-a. Kako je za Večernji list nedavno rekla načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Branka Šepac Blažanović gužve nastaju iz nekoliko razloga, a u jednom je i krivica građana.

Naime, podsjeća, dopunama zakona iz ovlasti unutarnjih poslova određeno je da i dalje vrijede isprave koje su istekle za vrijeme epidemije, a njihov krajnji rok pak 30 je dana po prestanku epidemije. Hrvatska, podsjetimo, još nije proglasila kraj epidemije.

Ipak, i načelnica razumije da su građani samo oprezni jer je vrijeme godišnjih odmora i htjeli bi otputovati pa bi mogli i imati probleme na granici. No, dodaje: “Mi smo obavijest da smo donijeli takve zakone odaslali u sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva diljem svijeta”.

S druge strane, kao razlog navodi i činjenicu da je poslovnica u Zagrebu najbrža u izradi žurnih putovnica na razini države pa tamo dolaze i ljudi iz drugih zemalja, kao i hrvatski građani koji žive u inozemstvu.

Komentari