KIŠA NE POSUSTAJE: Vakula otkrio kada nas čekaju najgore oborine, a evo kakvo je stanje s vodostajima

Kiša u Zagrebu (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

U utorak će u Hrvatskoj prevladavati promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Ponegdje će biti obilne oborine, osobito u središnjim i gorskom predjelima.

Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na krajnjem istoku i jugoistočni.

Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim, u prvom dijelu dana lokalno i orkanskim udarima, a u Dalmaciji jugo. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 18 i 22, u središnjim i gorskim krajevima od 14 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Meteorolog Zoran Vakula najavio je u Dnevniku HRT-a da će najnepovoljnije vrijeme biti do srijede prijepodne, a nakon toga stanje bi se trebalo pomalo stabilizirati, no neće biti stabilno. Glavina oborina past će do srijede, a kaže i da će ponegdje pasti i više od sto litara kiše po četvornom metru i to u samo nekoliko sati.

Hrvatska poplavljena

Vodostaji i poplave i dalje rade probleme stanovnicma Gračaca, Obrovca i Hrvartske Kostajnice. U Gračacu je u utorak ujutros tanje ipak nešto bolje nego prethodnog dana, ali dio Obrovca Zrmanja je poplavila.

U Hrvatskoj su Kostajnici proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, a Una i Kupa ne prestaju rasti.

Vrhunac vodostaja rijeke Save očekuje za nekoliko dana jer se iz pravca Slovenije očekuje formiranje velikog vodnog vala. U Zagrebu je u utorak u 7 sati sati izmjereno povećanje vodostaja od 7 centimetara.

Najgore tek očekuje i Karlovac. Vodostaj Kupe i Korane blago je pao tijekom noći, a Kupe je trenutno na 643 centimetra, što je 15 centimetara manje nego sinoć. Korana je na 655 centimetra, odnosno 12 centimetara manje nego u ponedjeljak u 19 sati.

Ravnateljstvo civilne zaštite jučer je priopćilo da se maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju tijekom srijede, 17. svibnja. U utorak ujutro Obrovac je obišao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

”Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba.



Komentari