KAOTIČAN TJEDAN: Stiže nam snijeg, minusi, tuča, a možda i pijavica. Doznaje se kada će zatopliti

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon nagle promjene vremena tijekom vikenda, stiže nam još jedna i to još jača promjena. Iako smo kalendarski zagazili u proljeće, hladna fronta nas i dalje prati, te Hrvatskoj u ponedjeljak navečer stiže susnježica, snijeg, tuča, a moguće su čak i pijavice, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme no pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak.

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka. Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom. Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg.

Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokrivač, posebno u gorju.

Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako bi oborine do srijede već posvuda uglavnom trebale prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

Komentari