Kaos na Trgu u subotu ujutro: Molitelji, bubnjari, vika i galama, specijalna policija spremna na sve

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na glavnom zagrebačkom trgu prve subote u mjesecu ponovno je održana muška molitva krunice za muški duhovni autoritet u obitelji i protiv pobačaja, dok su na drugim krajevima trga, odijeljena policijom, održana i dva aktivistička performansa suprotnih svjetonazorskih poruka.

Na jednom dijelu trga, uz vjersku ikonografiju, molili su i klečali deseci muškaraca za predbračnu čistoću, protiv pobačaja i povratak muškog duhovnog autoriteta u obitelji.

S druge strane trga bubnjanjem su ih ometali lijevi aktivisti okupljeni u organizaciji udruge Domino, u performansu koji nazivaju ”Tiha misa”.

Beba umrla u trbuhu, ali ju liječnici nisu izvadili: Dorota je umrla od sepse i otkazivanja organa

Ove ih je subote glasnim razglasom ometala i Ženska mreža Hrvatske, koja je zauzela dio trga prema Bakačevoj, uz poruku da odbijaju sve ideje mušakaraca-molitelja koji žele biti autoriteti ženama.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Oko sat vremena tim je prostorom vladala kakofonija zvukova, s jedne strane molitve i vjerskih pjesama, s druge strane bubnjanja, a prema Bakačevoj se sjedilo na podu i plesalo u opuštenoj atmosferi uz poruku “Ja o sebi odlučujem”.

Na “Tihoj misi”, kod Jelačićeva kipa, aktivisti su nosili transparente “Pustite nas da dišemo”, “Suosjećanje, empatija, razum”, “Krunice dalje od vaginice”. Ovaj put postavljena je i instalaciju na hrvatskom i poljskom jeziku kako bi poruku mogli razumjeti i poljski “molitelji”, navodno okupljeni u molitvi krunice s druge strane trga.

Na performansu je razvijena i zastava SDP-a, a bilo je i nekoliko članova te stranke.

Član predsjedništva SDP-a, eurozastupnik Fred Matić rekao je da je došao dati podršku obespravljenima koje se, pod krinkom molitve, želi vratiti u srednji vijek.

“Mi to nećemo dopustiti”, poručio je Matić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Istaknuo je i da je prije nekoliko dana u Poljskoj još jedna žena preminula jer su joj liječnici odbili napraviti pobačaj te upozorio da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski scenarij ako nadvladaju nazadnjačke agende.

Arijana Lekić-Fridrih poručila je da smo u predizbornoj godini, te da se na ovakvim molitvama, koje se održavaju u desetak hrvatskih gradova, skupljaju i politički poeni.

Pozvala je parlamentarne stranke i Kaptol da se jasno odrede prema molitvama na trgovima.

“Dosta nam je mlakih izjava, Bozanić je otišao, očekujemo promjenu na Kaptolu, jasnu izjavu i jasno distanciranje od ovakvih skupnih molitvi”, istaknula je Lekić-Fridrih koja poziva na ”uklanjanje muškaraca na koljenima s trgova”.


Komentari