Kamata niža nego lani: Kreću pozivi za subvencioniranje stanova

Ilustracija: Zagreb.info

U utorak kreće poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu. Očekuju se još niže kamate nego prošle godine. Građanima se savjetuje da odmah krenu s procedurom jer ima puno posla, a i nekretnine bi, baš zbog subvencija, do rujna mogle i dodatno poskupjeti.

Vrijednost nekretnine nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće. Može se kupiti nekretnina od članova uže obitelji. Novost je dodatna godina subvencije za svako dijete u kućanstvu. ”Svi koji će imati svu dokumentaciju kvalitetnu i urednu dobit će subvenciju”, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ako kupujete nekretninu obavezno mora imati uporebnu dozvolu. Bez nje nema subvencija. Ako je uporabna dozvola u fazi ishođenja, dobra vijest je da ćete imati još dodatnih mjesec dana za nadopunu dokumentacije.

Očekuje se niža kamata nego lani – između 2 i pol i 3 posto. Ne smijete, kao ni supružnik ili partner, imati vlasništvo nad nekretninom, a stan ili kuću koju kupite ne smijete prodavati još dvije godine nakon isteka subvencije, inače državi morate vratiti novac.

Komentari