KAKVA PROMJENA! Donosimo vam opsežnu prognozu za vikend, ovo je sve što trebate znati

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Do kraja tjedna u većini Hrvatske bit će razmjerno toplo, ali u petak uz promjenu vremena, na Jadranu i mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, te uz povremenu kiša, ponegdje i obilniju, osobito u drugom dijelu dana i noći na subotu, te opet u nedjelju.

U nedjelju pak danju pad temperature, u gorju i snijeg, a zatim opet hladniji dani, no ne i stabilni, pa će biti i slabih oborina, uglavnom na kopnu, dok će na Jadranu od ponedjeljka biti suho i ponovno hladnije, uz buru koja će zapuhati u nedjelju, najprije i najjače podno Velebita, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U petak će Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, povremeno s kišom, osobito u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a poslijepodne jugoistočni. Najniža noćna i jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a najviša dnevna od 10 do 13 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom, posebice od sredine dana na sjeverozapadu, gdje je velika vjerojatnost i za mjestimice veću količinu. Prijepodne su moguća i sunčana razdoblja. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, popodne ponegdje na sjeveru jugoistočnjak. Jutro znatno toplije nego u četvrtak, a danju temperatura od 10 °C na sjeveru do 14 °C na Banovini.

U petak na zapadu Hrvatske većinom oblačno, povremeno s kišom, a može i zagrmjeti, pogotovo na sjevernom Jadranu. Na širem riječkom području i u Gorskome kotaru oborina mjestimice obilnija. Potkraj dana će u najvišim gorskim predjelima biti i susnježice. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na moru i jugo. Najniža temperatura od 4 °C u gorju do 11 °C na otocima, a najviša na moru do 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, uglavnom u drugom dijelu dana mjestimice s kišom. Puhat će većinom jako jugo uz umjereno valovito i valovito more, pogotovo na otvorenom. Jutarnja temperatura od 5 do 10 °C, a dnevna od 13 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske umjereno do znatno oblačno, s mjestimičnom kišom uglavnom prema kraju dana. Puhat će umjereno i jako jugo uz podosta valova te najvišu temperaturu zraka od 13 do 15 °C, a najnižu između 5 i 10 °C.”

Sljedećih dana promjenjivo

Tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna u unutrašnjosti promjenjivo, u nedjelju i pretežno oblačno. Kiše će uglavnom biti još u noći i ujutro u subotu, te pogotovo u nedjelju kada je poslijepodne uz pad temperature u gorju vrlo vjerojatna susnježica i snijeg. Jugozapadni vjetar, u nedjelju u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni, a u ponedjeljak na sjeverozapadni. Od nedjelje opet hladnije.

Na Jadranu u subotu prestanak kiše i djelomično razvedravanje, a slično će biti i u ponedjeljak, nakon oblačnije i prolazno kišovite nedjelje. Slab i umjeren jugozapadnjak i jugo u nedjelju će najprije na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu i jaku buru, a u ponedjeljak na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura u ponedjeljak niža, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Komentari