KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Objavljena velika prognoza, temperatura će odstupati od prosjeka

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili priopćenje o o tome što nas očekuje u zimskim mjesecima.

“Kraj studenog donio je u unutrašnjosti već mjestimice zimski ugođaj – bilo je snijega, izmjeren je i snježni pokrivač, a zadnji dan mjeseca zbog minimalne temperature ponegdje gotovo da je opravdao ime studeni”, izvijestili su iz DHMZ-a.

Kakva će biti zima?

“Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, sezonska prognoza za zimu ukazuje na najvjerojatnije pozitivno odstupanje temperature od višegodišnjeg prosjeka, odnosno na zimu topliju od uobičajenog ili najmanje prosječno toplu. Vjerojatnost ostvarenja prognoze je razmjerno velika. Ako promatramo sezonu po mjesecima, veća vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od srednjaka postoji u Dalmaciji, i to u siječnju i veljači. Iako se općenito očekuje toplija zima od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja, kada uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru”, priopćili su te se osvrnuli na mogućnost oborina.

Teško je prezirati hoće li i koliko će biti snijega

“Kod prognoze količine oborine na sezonskoj skali svakako treba naglasiti da je ta prognoza mnogo složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Za ovu zimu nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene.

Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u siječnju i veljači i to uglavnom u Dalmaciji. Pritom treba naglasiti da se u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg”, otkrili su i naglasili da pored navedenih informacija za sezonsku prognozu treba pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi.

Komentari