JUŽINA I KIŠA Prognoza za Božić nekima će teško pasti, ali zahlađenje stiže brzo

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Južina i kiša, očekuju nas i ovog Božića. Iako bi bijeli pokrivač razveselio brojne u ovo blagdansko vrijeme, tek iza nedjelje poneka pahulja snijega mogla bi pasti u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima.

U većini krajeva Hrvatske u subotu će prevladavat će oblačno povremeno s kišom, na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj lokalno i obilnijom. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni i južni, na udare mjestimice i jak. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, potkraj dana na sjevernom dijelu zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 9, ponegdje u Dalmaciji i malo viša, a najviša dnevna uglavnom između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Oblačno uz povremenu kišu, prevladavat će i u Zagrebu, a puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, ujutro i prijepodne osobito u gorju još i vrlo jak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 8, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

Uz porast temperature zraka, praćen jačanjem naoblake i jugozapadnog vjetra, biometeorološke prilike će u unutrašnjosti zemlje biti razmjerno nepovoljne, a uz Jadran nepovoljne, izvijestili su iz DHMZ-a.

Foto: Screenshot DHMZ

Promjenjivo će biti u i idućim danima, a Štefanje će obilježiti povremena kiša. Nakon južine, u nedjelju će u većini krajeva na kopnenom dijelu Hrvatske zapuhati umjeren sjeverni vjetar, a u ponedjeljak će nastupiti jače zahlađenje. Tako će se u Zagrebu temperatura spustiti na 1 do maksimalna 3 Celzijeva stupnja. Snijeg bi mogao pasti u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima, a u utorak se očekuje prestanak oborina.

Oblačno uz kišu bit će i u Dalmaciji do ponedjeljak, kada se očekuje zahlađenje uz prolaznu buru, a u utorak i sjeverozapadnjak.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Komentari