JAO LI GA VAMA AKO VAS UHVATE! Zagrebački policajci ovog vikenda izlaze na ulice, alkotestirat će svakoga koga zaustave

Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL

Tijekom vikenda, od 27. do 31. svibnja 2021. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“.

Akcije se provode s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja, kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Prošlog petka je bilo svega

Prošlog petka, u prvom danu provođenja preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerene prvenstveno na počinjenje tzv. „četiri glavnih ubojica u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji, utvrđeno je slijedeće:

– ukupno 111 prometnih prekršaja, od čega su 23 prekršaja počinili vozači pod utjecajem alkohola, 34 prekršaja počinjeno je zbog nepropisne brzine, 10 zbog nepropisnog korištenja mobitela, 10 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa. Tri osobe su dovedene na sud, a pet ih je zadržano do otrježnjenja te su zabilježena 34 druga prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracija alkohola su kod 50-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Prigorju Brdovečkom te obavljenom kontrolom utvrđena mu je koncentracija od 2,34 g/kg alkohola u organizmu, kod 66-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Velikoj Gorici, a utvrđena mu je koncentracija od 1,85 g/kg alkohola u organizmu te kod 28-godišnjakinje koja je upravljala osobnim automobilom Slavonskom avenijom te joj je obavljenom kontrolom utvrđena koncentracija od 1,85 g/kg alkohola u organizmu.

Ni subota nije bila bolja

Drugog dana provođenja akcije, u subotu, policajci su imali zabilježeno:

– ukupno 95 prometnih prekršaja, od čega su 15 prekršaja počinili vozači pod utjecajem alkohola, 29 prekršaja počinjeno je zbog nepropisne brzine, šest zbog nepropisnog korištenja mobitela, devet zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa. Dvije osobe su zadržane do otrježnjenja, jedna osoba je recidivist te zabilježeno je 36 drugih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracija alkohola su kod 31-godišnjakinje koja je upravljala osobnim automobilom u Vukovini te obavljenom kontrolom utvrđena joj je koncentracija od 1,67 g/kg alkohola u organizmu te kod 30-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Svetoj Nedelji, a utvrđena mu je koncentracija od 1,58 g/kg alkohola u organizmu.


Komentari