Istina iza priče o monstruoznoj majci koja je potrošila novac namijenjen teško bolesnom djetetu

Screenshot / Facebook

Prije više od mjesec dana u javnost je izašla šokantna priča o majci koja je novac što su ga brojni građani i javne ličnosti uplaćivale za liječenje njezine kćeri spiskala na luksuz i razne druge sumnjive transakcije. O tome je prvi pisao novinar portala Dnevno Marin Vlahović, a do sada je priču preradilo nekoliko drugih medija.

(EKSKLUZIVNO) NAJMONSTRUOZNIJA PRIČA GODINE: Majka spiskala novac za liječenje bolesne kćeri!

Za detalje ovog slučaja saznao je nekoliko dana prije objave prvog članka. U kratkom roku pregledao je dokumentaciju svih ustanova koje su otpočetka bile involvirane u ovu nesretnu i tragičnu priču, koja možda nije morala završiti fatalno. Razgovarao je sa svjedocima i akterima uznemirujućih događaja. Kako piše, nije kalkulirao ni čekao pravi trenutak, nego je državne institucije i javnost odmah suočio s uznemirujućim činjenicama i neuvijenom istinom.

Tko je majci dopustio da iskorištava i ugrožava djevojčicu?

U jučerašnjoj emisiji “Provjereno” na Novoj TV, istina je konačno izašla na vidjelo i u televizijskoj formi. Hrvatska je ponovno u šoku, a mnogi se pitaju kako je jedna majka mogla to učiniti vlastitom djetetu. No, možda bi bilo bolje potražiti odgovor na pitanje – kako su joj to dopustili? Onog trenutka kada je majka prestala liječiti djevojčicu te istodobno počela skupljati novac za liječenje, bez jasnih argumenata i dokaza o svrsi doniranog novca, institucije su morale reagirati. Doduše, Centar za socijalnu skrb podigao je kaznene prijave i tražio od policije da se uključi u slučaj, ali je pravodobna reakcija MUP-a izostala. Čini se, što je objavila i Nova TV, da su istragu kontaminirali i opstruirali pojedini policajci Šeste policijske postaje u Zagrebu, koja se upravo i bavi zaštitom djece od raznih oblika iskorištavanja i roditeljskog nasilja. Dakle, politička odgovornost za tragični ishod je na ministru Davoru Božinoviću, kojeg se ovih dana proziva i zbog slučaja ubojstva socijalne radnice u Đakovu. Ondje se provodi i unutarnja istraga jer su policajci navodno u pet dana propustili pronaći psihički bolesnu osobu koja je najavila da će nabaviti vatreno oružje. U slučaju neliječenja i profitiranja na djetetovoj bolesti, policija više od pola godine nije poduzela nikakve konkretne korake. Dapače, na društvenim mrežama majka Marijana Prpić hvalila se prijateljstvom s pojedinim policajcima. Umjesto da je istražuju, svjesno ili nesvjesno, ti policajci su joj postali zaštitnici, pa i sudionici u zločinu. Takva atmosfera, uz prijetnje linčem liječničkom osoblju i HZZO-u, dovela je do straha i šutnje predstavnika ustanova koji su znali što se zapravo događa. Ispovijesti medicinskih sestara i liječnika sada se dijele po društvenim mrežama.

“Znala sam čuti majku kako govori Lani jako ružne stvari o ocu i upućuje ju kako se mora ponašati prema njemu – da okreće glavu i tjera ga van! Ona nije mama, ona je monstrum. Sama sebi je najvažnija. Nakon što su Lanu pripremili za odlazak i stavili u vreću, mama je tražila da je još malo ostave da se oprosti i onda se naslikavala uz mrtvo djetešce u svim mogućim pozama”, jedno je od svjedočanstva djelatnica bolnice.

Neki se pitaju i gdje u cijeloj priči bio otac, no činjenice govore da je on o svemu obavještavao nadležne službe i ustanove.

‘Nemajka’ kao primjer majčinstva na društvenim mrežama

Od samog početka majka se javnosti predstavljala prozirnim lažima. Prije svega, iako je godinama bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, sljedbenicima i prijateljima na društvenim mrežama pokušala se predstaviti kako uzorna majka. Brojni detalji su je razotkrivali, no rijetki su ih primjećivali. U međuvremenu, izgubila je skrbništvo nad dvoje druge djece, što dosta govori o kakvoj se majci uistinu radi. Nekoliko tjedana prije nego što je djevojčica umrla, sud joj je oduzeo i pravo odlučivanja o njezinu liječenju. Ta zakašnjela odluka još je jedan dokaz slabosti našeg sustava. U daljnjoj analizi ne trebamo zanemariti ni faktor obrnute diskriminacije koja se pojavljuje u društvima u kojima je prisutan radikalan feminizam i kult majčinstva u kojem je svaka majka vrhovni sudac i vlasnik života vlastitog djeteta. Podsjećamo na slučaj Chiare Pašić koja je ugušila svoje dijete. Policija je tog ženskog monstruma privela bez lisica na rukama. Lisice nemaju samo sigurnosnu funkciju. One se uhićenicima i osuđenicima stavljaju i kao društvena poruka.

Činjenica da je netko majka ili otac, muškog ili ženskog spola, ništa nam ne govori o toj osobi. Ali u prijetvornom i površnom društvu koje se zarazilo jeftinim populizmom, većinu ne zanima istina ili pozadina događaja, pogotovo kada sudjelovanjem u cijeloj priči i sami mogu steći određene društvene poene. Kao potpora i podrška, iza leđa Marijane Prpić, koja je vješto manipulirala javnošću, uz spomenute policijske službenike, stvorila se i prava kolona Facebook humanitaraca, tobožnjih pjevačica i dobrotvorki, koje nisu zanimale činjenice, već su vidjele priliku za samoreklamiranje i promociju. Te osobe trebale bi preispitati vlastitu ulogu u ovoj tragediji. Što se tiče Marijane Prpić, ona više nema nikakvih majčinskih obaveza. Izgubila je skrbništvo nad dvoje djece, a treće je odvukla ravno u zagrljaj smrti. Na neki način, sada je i formalno potpuno slobodna žena. Hoće li to i dalje ostati, pitanje je na koje odgovor ipak trebaju dati institucije ove države.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/provjereno-dok-se-lana-borila-za-zivot-njezina-majka-marijana-prpic-je-trosila-na-sebe—567933.html 


Komentari