Idući tjedan i do 30 centimetara snijega?! Dobro se obucite jer nam se opasno približava ‘povijesna’ promjena vremena

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Severe Weather

Velika i nagla promjena vremena, većinu je neugodno iznenadila ove subote. No, to je tek početak. Arktička hladna fronta opasno se približava, a snježne mećave mogle bi zahvatiti Balkan već u utorak.

Očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti već procvjetalim biljkama.

Izmjenjivanje toplo-hladnog razdoblja prati nas još od veljače. Iako je za taj mjesec navedeno sasvim uobičajeno, temperaturne razlike u travnju nisu. Podsjetimo, u kasnoj veljači, sunčali smo se na čak 20 Celzijevih stupnjeva diljem Hrvatske, a potom nas je sredinom ožujka opet zahvatio ledeni val, piše Severe Weather Europe.

Kraj ožujka zabilježile su visoke temperature za to razdoblje, no dolaskom arktičkog vala, možemo se oprostiti od ispijanja kave na suncu. Prognostičari ovu promjenu nazivaju čak i povijesnom. Tvrde da ovakve hladne fronte nisu uobičajene za travnja, a neki dijelovi Europe će se uskoro potpuno zalediti.

Prvi će biti pogođeni Island koji će zabilježiti temperaturu i za 16 Celzijevih stupnjeva nižu nego što to inače biva. Već sutra, mećava će pogoditi Norvešku, a zahvatit će i Škotsku te će se spuštati prema ostatku Velike Britanije.  Fronta će do ponedjeljka zahvatiti i Njemačku, a do utorka i Balkan.

Tako bi se Hrvatska vrlo brzo mogla zabijeliti. Prvo nas očekuje kiša koja će se pretvoriti u snijeg, a bijeli pokrivač padat će i na Jadranu. Očekuje se do 30 centimetara snijega na pojedinim područjima Balkana, najviše u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i temperaturu do 15 stupnjeva nižu nego što je to uobičajeno u travnju.

Što nas očekuje u narednim mjesecima:

U regiji se ovog proljeća očekuje mnogo padalina. Naime, hladna fronta koja je sa sobom donosila zimske oluje u prošlim mjesecima, ostat će aktivna i u proljeće. Kako će se oluje približavati Sredozemnom moru, sa sobom će povlačiti više vlage, što će pak dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja diljem Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava na početku proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tijekom kraja 2020. godine.


Komentari