Iako se većina veseli toplom vremenu, ove će vas napasti natjerati na razmišljanje

Foto: Pixabay

S obzirom da ove godine nismo imali hladni val, mogli bismo se suočiti s većom pojavom nimalo bezopasnih stršljena. Ipak, travanj zna iznenaditi ponekim hladnim valom pa sanitarac i agronom Nikola Matić iz Pazina, koji ima od države ovlaštenu tvrtku za uklanjanje gnijezda te suzbijanje osa i stršljena, kaže da se nada kako bi ipak mogao doći neki hladni val koji bi im smanjio brojnost.

“Naš domicilni stršljen nije toliko problematičan kao ovaj azijski. On se za sada pojavio u Sloveniji, Italiji i Francuskoj, a u Hrvatskoj znam za samo nekoliko pojedinačnih slučajeva, pa ne možemo reći da se kod nas proširio. Ti su stršljeni vrlo agresivni i napadaju doslovno iz čista mira. Dovoljno je da prošetate šumom ispod drveta na kojem on ima gnijezdo i on će se već osjetiti ugroženim te će vas napasti” objasnio je Matić za 24sata. Dodao je da jačina otrova ovisi o vanjskim temperaturama. Što je toplije, otrov brže djeluje.

Centar za invazivne vrste objavio je na svojoj stranici kako su već počeli pratiti pojavnost stršljena, posebno duž granice sa Slovenijom te su odradili sastanak sa suradnicima s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Naime, monitoring duž granice sa Slovenijom nije slučajan, pojašnjava Matić, budući da se tamo pojavio azijski stršljen.


Komentari