HUMANITARNA GLAZBENA VEČER U LISINSKOM! Zagrebački učenici izveli mjuzikl za pomoć Ukrajini

Foto: 7dnevno

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je glazbena večer. Naime, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga izvela je završnu priredbu, mjuzikl, a ujedno i humanitarnu akciju PŠVP za Ukrajinu. Program se održao pod nazivom ‘Hej sanjalice’, tijekom cijele glazbene večeri prikupljani su i dobrotvorni prilozi za pomoć žrtvama rata u Ukrajini.

Radnja mjuzikla prati jedan razred kroz sve četiri godine školovanja. Ocrtavaju se pojedinci (učenici) sa svim njihovim različitostima, prepoznaju se različiti psihički problemi s kojima se susreću mladi srednjoškolci, napose u današnjem vremenu – od potresa, pandemije, desocijalizacije, rata, situacije migranata…

Naglašava se osjetljivost mentalnih poteškoća, ali se prikazuju i alati koji svima uključenima u ovaj projekt – izvođačima te gledateljima – mogu poslužiti u regulaciji vlastite razine stresa, prepoznavanju poteškoće i traženju pomoći na vrijeme. Neke od važnih društvenih tema o kojima se progovara u mjuziklu su anksioznost, perfekcionizam, stres, ovisnost te nošenje s teškim obiteljskim situacijama, ali i teme prevencije stigmatizacije i diskriminacije, edukacije o pravima djece i mladih te nenasilnih metoda rješavanja sukoba među djecom i mladima. Poseban je naglasak stavljen na pozitivno i proaktivno djelovanje te spoznaju kako je važno slijediti vlastite snove s ciljem življenja sretnog i ispunjenog života.

Školski ansambl koji čini 90 učenika pjevača, plesača, muzičara i glumaca zajedničkim radom pružit će gledateljima predugo iščekivanih 100 minuta smijeha, suza i pozitivnih misli, a učenici su dobili jasnu poruku da nisu sami i da je prihvaćanje različitosti jedini put ka sreći.

Ovoj manifestaciji su se uz učenike i roditelje škole nazočili su uz ravnatelja škole Zlatko Stić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.

Komentari