HRVATI SU PROTURJEČNI I PO PITANJU ALKOHOLA: U vrhu smo EU i po najmanjoj i najvišoj konzumaciji alkohola, evo kako je to moguće

Alkohol je neizostavan u proslavi Martinja (FOTO: Pexels)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke trećeg ciklusa Europske zdravstvene ankete (EHIS 3) koji se odvijao tijekom 2019. godine.

Rezultati su pokazali da Hrvati po konzumaciji ispijanja alkohola svaki dan spadaju u prvih pet država u EU, a upravo ta skupina ima prevalenciju iznad 10 posto. U našem rangu još su i Francuska, Bugarska,  Španjolska te Portugal.

S druge strane, Hrvatska ima i potpuno proturječne podatke. Naime, prvi smo među državama članicama čiji državljani uopće ne piju alkohol ili nisu pili alkohol u posljednjih godinu dana. To je tvrdilo 38,3 posto ispitanih.

U koančnici, veći dio populacije pije alkohol tjedno (17,9 %) ili mjesečno (21 %), a uspoređujući podatke sa ostalim zemljama članicama Hrvatska je u donjem dijelu poretka zemalja.

Muškarci u Hrvatskoj češće piju alkohol u odnosu na žene – 18,2 % muškaraca pije alkohol svaki dan, 26,5 % minimalno jednom tjedno, a 21,0 % manje od jednom tjedno.

Više od polovice žena (63,4 %) rijetko ili nikada ne pije alkoholna pića, njih 20,9 % pije alkohol manje od jednom tjedno, a 15,7 % minimalno jednom tjedno ili svakodnevno.

Pixabay

 Ekscesivno epizodično pijenje

Osim toga, proučavana je i količina alkohola konzumirana u jednoj prilici, a pokazalo se da 1 posto stanovnika u Hrvatskoj slijedi ekscesivan obrazac svakodnevnog pijenja alkohola, 3 posto stanovnika čini to tjedno, a 12,6 stanovnika mjesečno.

Rjeđe od jednom mjesečno ekscesivno pije alkohol u jednoj prigodi 15,7 % stanovnika, dok više od polovice stanovnika (67,8 %) u posljednjih 12 mjeseci nije ekscesivno pilo alkohol ni u jednoj prigodi.

U Hrvatskoj je pijenje šest i više alkoholnih pića u jednoj prigodi barem jednom mjesečno zastupljenije u osoba nižeg obrazovanja, odnosno Hrvatska je među onim državama u kojima je zabilježena najveća razlika između skupine nižeg i višeg obrazovanja, zaključuju autori istraživanja.

Istraživanje je u Hrvatskoj proveo HZJZ u suradnji s domovima zdravlja i njihovim patronažnim službama, županijskim zavodima za javno zdravstvo, Državnim zavodom za statistiku i Ministarstvom zdravstva.


Komentari