HANFA UPOZORAVA: Izbjegnite ovu internetsku ‘ponudu’, riskira kazneni progon

Foto: Pixabay

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izdala je javno upozorenje vezano uz oglase osoba i agencija koje su u potrazi za tzv. „financijskim kuririma“.

Kako Hanfa navodi, takvi se oglasu najčešće nude na društvenim mrežama u rubrikama za zapošljavanje, a prihvaćanjem posla financijskog kurira, osoba ulazi u shemu gdje na svoj novac dobiva novac. Dio zadrži za sebe, a ostatkom kupuje kriptovalute i proslijeđuje ih “agentu” koji mu je novac dao.

“Upozoravamo građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – financijskog kurira, potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca”, objašnjava Hanfa.

Dodaju kako razumiju da bi se na takve pozive mogao odazvati određen broj građana jer posao ne očekuje ulaganje vlastitog novca i financijski rizik, ali zato donsoi rizik kaznenog progona.

“Hanfa i ovim putem poziva hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija”, poručili su.

 


Komentari