HAKOM O MOGUĆEM POSKUPLJENJU: ‘Telekomi cijene smiju mijenjati do kraja godine’

Popularno oglasnik na Facebooku, ilustracija (Foto: Pixabay)

Regulatorna agencija HAKOM dopunila je svoje stručno mišljenje o mogućnosti usklađenja cijena telekom usluga s godišnjom stopom inflacije. Objavila ju je na svojim mrežnim stranicama, te dopunila tako mišljenje iz studenoga o mogućnosti indeksacije cijena ili indeksne klauzule zbog inflacije.

Početkom ove godine telekomi su svoje korisnike obavijestili o ovoj mogućnosti. Izmijenili su opće uvjete poslovanja, pri čemu je naveden rok od 90 dana od dana objave stope inflacije za promjenu cijena, kao i da će korisnici imati rok odlučiti hoće li bez naknade raskinuti ugovor s operaterom ili ne, u slučaju da ne žele plaćati više, ako do porasta cijena dođe.

NOVI UDAR NA DŽEPOVE! Teleoperater najavio poskupljenje usluga, no ima jedna bitna stavka

Čak je i HAKOM u svojem prvom mišljenju naveo da je za osiguranje pravne sigurnosti indeksaciju cijena na godišnjoj razini potrebno provesti najkasnije 90 dana od kad je objavljena stopa inflacije Državnog zavoda za statistiku (DZS).
No, u dopuni stručnog mišljenja, HAKOM ističe kako ovdje nije riječ o zakonom propisanom prekluzivnom roku, već o roku kojeg su oni smatrali razumnim i objektivnim za donošenje poslovne odluke hoće li se primijeniti ugovorna odredba o indeksaciji cijena i u kojem iznosu.

“Međutim, imajući u vidu složene gospodarske okolnosti, HAKOM smatra da je u slučaju inflacije opravdano omogućiti operatorima kasniju provedbu odredbe o indeksaciji cijena, kako bi krajnjim korisnicima omogućili dulje razdoblje primjene postojećih nižih cijena usluga”, navodi se u dopuni stručnog mišljenja kojeg potpisuje ravnatelj te agencije Miran Gosta.

Prema dopunjenom je mišljenju stoga promjena cijena moguća najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj je objavljen indeks DZS-a.
Vjeruju u HAKOM-u i kako izmjena uvjeta poslovanja tako da se u njima predvidi rok dulji od 90 dana, predstavlja izmjenu administrativne prirode koja ne utječe štetno na krajnje korisnike.

S druge strane, točnije u slučaju deflacije, HAKOM smatra da operateri trebaju “poštovati rok od 90 dana od objave stope te u tom roku izvršiti smanjenje cijena”.

Telekomi zasad nisu objavili kad će i za koliko povećati cijenu s obzirom na stopu inflacije. Poznato je jedino kako povećanje neće, što prema HAKOM-u ni ne bi smjelo biti, više od godišnjeg prosjeka cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju.

Prema podacima Državnog zavoda da statistiku objavljenih sredinom siječnja, stopa inflacije u 2022. u prosjeku je iznosila 10.8 posto.


Komentari