‘FILIPINCI BI MOGLI ČISTITI ZAGREBAČKE ULICE’ Pravnih prepreka nema, ali: ‘Njima konačni cilj nije Hrvatska!

Zaposlen je velik broj komunalnih radnika (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Tijekom štrajka djelatnika Čistoće, u trenucima dok je situacija bila najnapetija, direktor Čistoće Davor Vić u medijskom je istupu kao mogućnost, ukoliko ne dođe do dogovora između radnika i uprave, spomenuo i angažiranje agencija za uvoz stranih radnika. To bi značilo da bi zagrebačke ulice teoretski u nekom trenutku mogli čistiti radnici iz Nepala, Indije, Filipina.

(FOTO) ZASUKAO RUKAVE! Pogledajte kako Tomašević čisti smeće s radnicima Čistoće

Njegove riječi zaintrigirale su mnoge pa tako i same agencije za uvoz radnika. Iz nekih agencija vrlo su brzo počeli poručivati kako bi mogli uvesti dovoljno radnika i za zagrebačku Čistoću te da bi samo bilo pitanje vremenskog roka u kojem bi se to realno i administrativno moglo organizirati. Također su isticali i kako bi strani radnici iz dalekih zemalja vrlo vjerojatno bili zadovoljni iznosima za koje rade djelatnici Čistoće.

Načelno Filipince bi se moglo zaposliti na komunalnim poslovima

Mi smo zato bivšeg predsjednika zagrebačkog SDP-a, ali prvenstveno stručnjaka za radno pravo Viktora Gotovca odlučili pitati je li tako nešto uopće pravno moguće da jednog dana zagrebačke ulice čiste radnici iz Nepala, Indije ili Filipina.

PODULJI POPIS NOVOSTI: Doznajemo što su sve radnici Holdinga dobili pregovorima!

“Što se tiče komunalnih radnika na nekoj općoj razini ne vidim nikakvu prepreku da te poslove obavljaju i radnici bilo iz država Europske unije gdje je standard niži pa bi bili spremniji raditi za tu plaću u Hrvatskoj, na primjer Bugarska, Rumunjska ili da to budu državljani trećih država. Tada bi se morale ispuniti obveze koje se tiču zapošljavanja stranih radnika”, pojasnio je Viktor Gotovac.

Stvarnih prepreka za takvu zamjenu radne snage nema.

“Kao što vidimo da postoje Filipinci, Tajlanđani, Albanci koji rade na građevinskim poslovima ili kao dostavljači za Glovo. Sve naravno zavisi o tome da li oni mogu zadovoljiti propisane uvjete za obavljati te poslove i da li žele to raditi. Pretpostavljam da su primanja u komunalnoj djelatnosti bolja i sigurnije nego na dostavljačkim poslovima “, rekao je.

“Nekad se bazen radnika u Čistoći punio iz Međimurja u neka davna vremena, a i naši radnici koji su odlazili u zemlje poput Austrije su tamo dobivali upravo takve poslove u komunalnim djelatnostima, bilo u čišćenju, bilo u javnom prijevozu ili negdje gdje je bio manjak radnika”, istaknuo je Gotovac.

Ali i stranci žele u bogatije zemlje

To se ipak, kaže, ne bi moglo samo tako na brzinu napraviti u vrijeme štrajka jer bi se najprije morao administrativno regulirati pravni status tih radnika, a osim toga za vrijeme štrajka se ne smiju dovoditi radnici koji bi zamjenjivali one ljude koji štrajkaju.

“U trenutku kada se to spomenulo to nije bilo niti u pravnom niti u praktičnom smislu pravi put i pravi način. To u nekom kontekstu jest mogućnost samo ne treba zaboraviti jednu stvar. Ti svi radnici koji dođu kod nas, njima konačni cilj nije Hrvatska. Svi oni znaju da je potreba za radnicima velika, a da su prava bitno bolja u državama poput Austrije, Njemačke ili Švedske, tako da svi ti radnici dolaze u Hrvatsku privremeno dok ih netko drugi ne uzme u onim državama gdje se daje više”, naglasio je Gotovac.

Kada je u pitanju rezultat štrajka djelatnika Čistoće rekao je kako mu je drago da su izborili bolja prava jer zaslužuju bolje uvjete rada za poslove koje obavljaju, ali da će se, kako mu se čini prema sadašnjim najavama, cjelokupan teret prebaciti na građane jer se u samom Holdingu nisu postigla interna poboljšanja u efikasnosti i uštede. Istaknuo je kako to potvrđuje činjenica da je prva reakcija bila najava potrebe podizanja cijena.


Komentari