EVO USKORO I NJIH! Dolaskom toplijeg vremena stiže nam i borba s komarcima: Istražili smo kako se od njih najbolje zaštititi

Zaprašivanje komaraca (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Dolaskom toplijeg vremena obično zamišljamo bezbrižno provođenje vremena na otvorenom, bilo da je riječ o šetnji ulicom, boravku u prirodi ili pak o uživanju na terasama i balkonima. No, neizbježan je pritom susret s pravim napastima – komarcima.

Da se zaštitimo od bolnih uboda i neugodnih posljedica svrbeža, posežemo za dostupnim sredstvima, a u zadnje vrijeme sve su više popularni prirodni pripravci za koje se recepti mogu pronaći na internetu i za koje je obično potrebno dva do tri sastojka što može zvučati vrlo primamljivo.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dermatologinja dr. Ivana Nola objasnila nam je moguće opasnosti korištenja sredstava iz kućne radinosti te objasnila da je najbolje koristiti provjerene preparate koji su prošli određena testiranja.

“Prirodni proizvodi su nešto što zvuči jako zdravo i sigurno, međutim, moramo znati da neki od tih pripravaka koji se nanose na kožu u slučaju izlaganja suncu mogu dovesti do jake kemijske reakcije u vidu opeklina s kojima se susrećemo”, pojašnjava nam dermatovenerologinja.

Napominje kako u obzir dolaze svi pripravci koji se ne stavljaju na kožu, koje možete staviti u blizinu kako bi postigli željeni učinak.
“Ne bih savjetovala apliciranje takvih proizvoda na kožu”, poručuje dr. Nola.
Istražili smo koji su sve načini zaštite od napornih komaraca na našem tržištu. Izbor je doista šarolik, jednako kao i cijene.
Sprej za komarce 
Na policama trgovina i drogerija nalazi se mnoštvo proizvoda u spreju protiv komaraca. Većina njih nanosi se na kožu, a postupak se ponavlja svakih nekoliko sati.
Za one koji su privrženiji prirodnim proizvodima, postoje linije bazirane na eteričnim uljima, jednako vrijedi i za losione.
Repelentne maramice
Jednostavno se nanose, ali im je i vrijeme djelovanja kraće nego li je to kod primjerice spreja.
Narukvice
Na tržištu se mogu pronaći i narukvice protiv komaraca. Najčešće sadrže citrusne mirise za odbijanje komaraca i insekata. Od otvaranje se mogu nositi i do dva tjedna, a mogu se nositi na ruci, nozi ili kao gumica za kosu.
Naljepnice za odjeću
Prednost im je što ne moraju doći u doticaj s kožom pa su idealne za novorođenčad i osobe koje imaju osjetljivu kožu. Lijepe se na odjeću, torbicu, kolica…
Obično im je djelovanje dva do tri dana od otvaranja. Proizvode se na bazi ulja čiji mirisi odbijaju komarce.
Prijenosni aparatić
Radi na principu ultrazvučne tehnologije te bi frekvencijama trebao odbijati komarce. Može ga se montirati na kolica, torbu, ruksak i tako ga primjenjivati. Neki aparatići dolaze u obliku privjeska pa se mogu zakačiti za primjerice, remen.
Za boravak na balkonima i terasama 

Za boravak na balkonima i terasama tu su spirale protiv komaraca koje polaganim sagorijevanjem ispuštaju dim koji odbija komarce, UV lampe koje svjetlošću privlače komarce i potom ih ubiju. Također, mogu se koristiti i eterična ulja kao što su lavanda, citronele, cedra i limunske trave koji se mogu nakapati na vatu ili maramicu koju ćete držati u blizini.

Ilustracija (Foto: Pixabay)
U borbi protiv komaraca mogu vam poslužiti i biljke kao što su ružmarin, menta, bosiljak, lavanda, melisa i limunska trava koje možete posaditi u teglice na balkonu ili ih držati na prozorskim daskama.
Tretiranje mjesta uboda
Ako ste miljenik ovih napasti i uz sve moguće preventivne mjere ipak nađu put do vaše krvi, postoje preparati kao što su sprej, naljepnice ili gel nakon uboda koji umanjuju svrbež i smiruju kožu.
Suzbijanje komaraca u Zagrebu
Ostaje nam pouzdati se u učinkovitost suzbijanja komaraca koje provodi Grad Zagreb, preventivno se opskrbiti preparatima i naoružati živcima, posebno kad su u pitanju noćne posjete zzzujavih krvopija.
Suzbijanje ljetnih odraslih jedinki komaraca u Zagrebu će se provodi od srpnja do rujna na ograničenim malim površinama na kojima se utvrdi povećan broj i izraženo dosađivanje komaraca.
Zaprašivanje komaraca (foto:Bruno Konjevic / CROPIX)
Građani o povećanom broju komaraca mogu obavijestiti tvrtke ugovorne izvršitelje dezinsekcije komaraca ili Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, poručuju iz Grada.
Podaci o tvrtkama izvršiteljima dezinsekcije komaraca po područjima Grada, kao i brojevi telefona dostupni su na službenim stranicama Grada.

Komentari