EVO ŠTO NAS ČEKA U PONEDJELJAK: Morat ćete se obući toplo i slojevito, budite oprezni radi klizave ceste i pločnika

Ilustracija: Zagreb.info

U Zagrebu će u ponedjeljak biti pretežno oblačno, u noći i ujutro uz povremeni snijeg te stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Umjeren sjeveroistočni vjetar slabjet će tijekom dana. Temperatura zraka uglavnom od -1 do 1 °C.

Što se cijele Hrvatske tiče, na kopnu će u ponedjeljak biti oblačno, ponegdje uz snijeg i daljnje stvaranje snježnog pokrivača. Najmanje snijega očekuje se na sjeverozapadu. Na moru promjenjiva naoblaka, a mjestimice malo kiše past će uglavnom u Dalmaciji, dok na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog burom. Duljih sunčanih razdoblja bit će u Istri. Vjetar na kopnu slab, prijepodne i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, koja će popodne slabjeti. Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -4 do 1 °C. Na moru najniža temperatura od 2 na sjevernom Jadranu do 8 na jugu Dalmacije, a najviša dnevna većinom od 5 do 10 °C.

Foto: Zagreb.info

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija). Kako biste se zaštitili, pridržavajte se ovih savjeta:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati hitnu medicinsku službu – 194 ili
Centar za žurne službe – 112.


Komentari